Sójový olej

Surovinou pro získání tohoto oleje jsou výhradně sójové boby. Zpravidla je sójový olej rafinovaný, existuje ale i olej lisovaný za studena. Sójový olej má vysoký podíl kyseliny linolové a fos-fatidů. Olej lisovaný za studena má svou charakteristickou chuť, jinak je sójový olej v podstatě bez chuti. V kuchyni se používá do omáček, zálivek na salát nebo k nakládání zeleniny. Hodí se také k pečení, smažení, dušení i k marinování pokrmů. K dostání je běžně v supermarketech. Sójový olej lisovaný za studena je možné zakoupit pouze v prodejnách se zdravou výživou. Uchovává se v temnu a při pokojové teplotě.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.