Šrucha zelná (Portulaca oleracea)

Patří do čeledi šruchovitých. Bylina je 15-30cm vysoká, Listy i lodyha jsou šťavnaté, dužnaté. Květy mají žlutou barvu. Šrucha obsahuje éterické oleje a mnoho vitaminů. V kuchyni se používají mladé, čerstvé listy. Nejlépe se hodí na salát, lze je i upravit jako špenát. Přidávají se také do polévek a omáček. Šrucha zelná pomáhá při žaludečních obtížích, snižuje hladinu cholesterolu, celkově uklidňuje. Je ideální součástí jarních očistných kúr.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.