Štika obecná

Štika obecná je rozšířená od západní Evropy (kromě Pyrenejského poloostrova) až po Kamčatku. Vyskytuje se i v Severní Americe, včetně Aljašky.

Zbarvení štik se mění podle věku a stanoviště, tělo pokrývají nepravidelné světlé skvrny. Ryby dosahují délky až 1,50m a hmotnosti asi 35kg.

Maso štiky obecné je bílé, jemné, vynikající chuti. Obsahuje ale mnoho vidlicovitě rozvětvených kostí.  Nejlepší maso je v období od září do ledna (mimo doby tření). Mladé štiky jsou vhodné k dušení, vaření a pošírování. Starší ryby s hmotností nad 2,5kg se zpracovávají na rybí nádivky.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.