Štikozubec obecný
Je rozšířený od severu Norska a Islandu po Mauretánii a ve Středozemním moři. Štikozubec obecný patří k hospodářsky důležitým rybám. V jižní a jihozápadní Evropě má stejný význam jako v severní Evropě treska obecná.
Ryby dorůstají do délky 1,20m, většinou měří asi 70cm. Ústa ryb jsou horního postavení se silnými zuby. Zadní hřbetní ploutev představuje polovinu délky těla, v zadní třetině je výrazně vykrojená. Hřbet je stříbřitě šedý, břicho je světlejší. Postranní čára má většinou tmavý podklad.
Štikozubec obecný je vhodní ke smažení a dušení v troubě. Maso snese intenzivnější kořenění. Nejlepší kvality dosahují štikozubci v létě.
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.