Stilton
STILTON je sýr s modrou plísní určený ke krájení. Pochází z Velké Británie.
Původ a historie
Stilton je jeden z nejlepších a nejtypičtějších sýrů Velké Británie. Je to jediný britský sýr, který nosí ochrannou známku Evropské Unie. Smí se vyrábět pouze ve třech krajích, a to v Derbyshire, Nottinghamshire a Leicestershire.
Vzhled, chuť, vůně…
Sýr má tvar vysokého válce o hmotnosti 8 kg. Těsto je drobivé, lehce mramorované plísní a má barvu slonové kosti. Zralejší sýr je krémovější, prostoupen výraznějšími modrými žilkami. Kůra je hnědožlutá se skvrnami bílé plísně, je pevná, silná a zvrásněná. Aroma sýru je výrazné a kořeněné. Obsah tuku v sušině je 52 %.
Výroba
Stilton se vyrábí z pasterizovaného kravského mléka. Sýřenina se řeže harfou, přidává se k ní plísňová kultura a poté se nechává 24 hodin vykapat ve velkých nádržích. Následně se hmota znovu drtí a solí, naplní se do forem a po dobu 1 týdne se pravidelně obrací. Vyjmutý z formy zraje sýr asi 12 týdnů. Během tohoto procesu se na více místech několikrát propichuje, aby se podpořil růst plísně díky přístupu vzduchu.
Použití sýru Stilton v gastronomii
Podává se na obložených chlebech, s listovým salátem nebo se jím plní pečené brambory. Je tradičním dezertním sýrem. Hodí se k portskému a sherry a je také výborný v kombinaci s ořechy.
Dostupnost a skladování
Prodává se ve specializovaných prodejnách sýrů.
Uchovává se v chladničce, zabalený do pergamenu a uložený v umělohmotné nádobě.