Štítník červený

Je rozšířený od pobřeží Norska a Islandu až po Mauretánii, včetně Středozemního a Černého moře. Štítník červený je ve Středomoří považován za jednoho z nejlepších štítníků, je velmi hodnotnou konzumní rybou.

Ryby jsou zbarvené šedočerveně, prsní ploutev mají zbarvenou růžovofialově nebo modravě, lem ploutve je zářivě modrý. Štítník červený dorůstá do délky max. 75cm, většinou měří 35cm.

Maso je pro nízký obsah tuku trochu sušší, jinak ale pevné, s intenzivní chutí. Hodí se na všechny způsoby tepelné úpravy. Celé ryby se prodávají grilované, dušené nebo jsou vhodnou přísadou do rybích polévek. Filety jsou vhodné ke smažení, jemná chuť masa se tak ztrácí v důsledku vysoké teploty. U nás téměř neznámý je uzený štítník.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.