Štítník šedý

Je rozšířený od pobřeží Norska a Islandu až po Maroko, včetně celého Středozemního moře a Černého moře.

Charakteristickým znakem štítníka šedého je šedě zbarvený hřbet, posetý světlými tečkami. Na první hřbetní ploutvi se nachází okrouhlá tmavá skvrna. Ryby dorůstají do délky max. 50cm, většinou měří jen 30cm.

Maso má pevnou konzistenci, chuťově se ale nevyrovná masu štítníka červeného. Je vhodné ke smažení, ryby se před tepelnou úpravou musí stáhnout z kůže.

 

Do čeledi štítníkovitých patří také australský druh latchet  ( Pterygotrigla polyommata ). Vyskytuje se podél pobřeží jižní Austrálie. Ryby dosahují hmotnosti 1,5kg, mají pevné, růžové maso s průměrným obsahem tuku. Vhodným způsobem tepelné úpravy je smažení.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.