Šťovík kyselý (Rumex acetosa)
Patří do čeledi rdesnovitých. Bylinka je 20-30cm vysoká, květy na červenavém stonku jsou malé, červeně tónované. Listy obsahují železo, vitamin C, třísloviny, hořčiny a mnoho kyseliny šťavelové. V kuchyni se používají mladé, čerstvé listy, mohou se také zmrazovat. Vařené nebo syrové nasekané listy se přidávají do salátů nebo do polévek. Podušené a zahuštěné smetanou slouží jako zeleninová příloha. Šťovík kyselý podporuje trávení, pomáhá při nemocech z nachlazení. Měl by se užívat jen v malém množství.
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.