Sumec velký

Sumec velký je rozšířený především ve východní Evropě. Tělo má protáhlé, dlouhé, pokryté slizkou kůží bez šupin. Hřbet je modročerný, břicho světlejší, boky jsou nazelenalé. Ryby dorůstají do délky až 3m a dosahují hmotnosti asi 150kg. Maso sumce velkého je bílé, s vysokým obsahem tuku, téměř bez kostí. Před dobou tření (od května do června) nejsou velcí sumci vhodní ke konzumaci. Nejvhodnějším způsobem tepelné úpravy sumce velkého je smažení nebo grilování, tuk se působením vysoké teploty vypeče. Po období tření a na konci podzimu sumce můžeme také dusit nebo pošírovat. V akvakulturách ve Vietnamu je chován sumec rodu Pangasius. Je zastoupen 2 druhy: Pangas kambodžský – má tučnější maso, prodává se v Asii. Dále Pangas spodnooký – maso má nízký obsah tuku, prodává se také v Evropě.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.