Sveciaost

SVECIAOST je švédský sýr určený ke krájení. ¨

Vzhled, chuť, vůně…

Sveciaost tvarem připomíná kolo o vozu o průměru 30 cm, výšce 13 cm a hmotnosti zhruba 20 kg. Těsto s málo oky je pevné na řezu, kůra je voskovaná. Obsah tuku v sušině je 28 %. Sýr má lahodnou chuť, vyzrálejší je pikantnější a ostřejší.

Výroba

Tento sýr se vyrábí z pasterizovaného kravského mléka sráženého syřidlem. Po nařezání se hmota plní do forem a lisuje se. V případě jemné varianty zraje osolený sýr nejméně 3 měsíce.

Sýr s intenzivnějším aroma zraje až 1 rok. Vyrábí se také kořeněná varianta s přídavkem kmínu a hřebíčku.

Použití sýru Sveciaost v gastronomii

Výborně se sýr hodí ke chlebu. Pokud je obsah tuku vyšší, a lze jej tedy použít také k zapékání.

Dostupnost a skladování

Sveciaost je k dostání ve specializovaných prodejnách.

Uchovává se v chladničce, zabalený do pergamenu a hliníkové fólie.

 

 

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.