Sveciaost
SVECIAOST je švédský sýr určený ke krájení. ¨
Vzhled, chuť, vůně…
Sveciaost tvarem připomíná kolo o vozu o průměru 30 cm, výšce 13 cm a hmotnosti zhruba 20 kg. Těsto s málo oky je pevné na řezu, kůra je voskovaná. Obsah tuku v sušině je 28 %. Sýr má lahodnou chuť, vyzrálejší je pikantnější a ostřejší.
Výroba
Tento sýr se vyrábí z pasterizovaného kravského mléka sráženého syřidlem. Po nařezání se hmota plní do forem a lisuje se. V případě jemné varianty zraje osolený sýr nejméně 3 měsíce.
Sýr s intenzivnějším aroma zraje až 1 rok. Vyrábí se také kořeněná varianta s přídavkem kmínu a hřebíčku.
Použití sýru Sveciaost v gastronomii
Výborně se sýr hodí ke chlebu. Pokud je obsah tuku vyšší, a lze jej tedy použít také k zapékání.
Dostupnost a skladování
Sveciaost je k dostání ve specializovaných prodejnách.
Uchovává se v chladničce, zabalený do pergamenu a hliníkové fólie.