Taleggio
TALEGGIO je polotvrdý sýr určený ke krájení původem z Itálie.
Vzhled, chuť, vůně…
Taleggio má tvar plochého hranolu o délce hrany zhruba 20 cm a hmotnosti 1,7-2,2 kg. Těsto má bílou až slámovou barvu, je měkké. Kůrka je načervenalá, slabá. Obsah tuku v sušině je 48 %.
Výroba
Vyrábí se z čerstvého kravského mléka. Sýr se solí za sucha a zraje při vysoké vlhkosti vzduchu a teplotě 3-8 °C. Doba zrání je asi 40 dní.
Použití sýru Taleggio v gastronomii
Tento sýr má intenzivní ořechovou chuť, vůní připomíná stáj. Podává se na závěr menu spolu s ovocem a chlebem. Výborně se taví, přidává se do polenty či rizota.
Dostupnost a skladování
Taleggio je k dostání ve specializovaných prodejnách sýrů.
Uchovává se v chladničce, dobře zabalený. Vydrží tak několik dní.
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.