Taleggio

TALEGGIO je polotvrdý sýr určený ke krájení původem z Itálie.

Vzhled, chuť, vůně…

Taleggio má tvar plochého hranolu o délce hrany zhruba 20 cm a hmotnosti 1,7-2,2 kg. Těsto má bílou až slámovou barvu, je měkké. Kůrka je načervenalá, slabá. Obsah tuku v sušině je 48 %.

Výroba

Vyrábí se z čerstvého kravského mléka. Sýr se solí za sucha a zraje při vysoké vlhkosti vzduchu a teplotě 3-8 °C. Doba zrání je asi 40 dní.

Použití sýru Taleggio v gastronomii

Tento sýr má intenzivní ořechovou chuť, vůní připomíná stáj. Podává se na závěr menu spolu s ovocem a chlebem. Výborně se taví, přidává se do polenty či rizota.

Dostupnost a skladování

Taleggio je k dostání ve specializovaných prodejnách sýrů.

Uchovává se v chladničce, dobře zabalený. Vydrží tak několik dní.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.