Tête de Moine
TETE DE MOINE je tvrdý sýr původem ze Švýcarska.
Vzhled, chuť, vůně…
Bochníky sýru jsou válcové o průměru 10-15 cm a hmotnosti 0,7-2 kg. Výška činí 70-100 % průměru. Kůrka je červenohnědá, pevná, vlhká a zrnitá. Obsah tuku v sušině je 51%. Chuť sýra je kořeněná.
Výroba
Tento sýr se vyrábí z kravského mléka, které se v měděných kotlích zahřívá na 38 °C a sráží se syřidlem. Sýřenina nakrájená harfou se znovu zahřívá a lisuje se. Poté se bochníky sýru ukládají do solné lázně nejméně na 12 hodin.
Sýr se potírá slanou vodou, podporuje se tak tvorba mazu na kůře. Doba zrání je nejméně 3 měsíce.
Použití sýru Tête de Moine v gastronomii
Nekrájí se, ale seškrabuje se na hoblinky speciálním nástrojem, tzv. girolle.
Dostupnost a skladování
Tête de Moine je k dostání ve specializovaných prodejnách sýrů.
Uchovává se v chladničce, zabalený do pergamenového papíru a děrované hliníkové fólie.