Tête de Moine

TETE DE MOINE je tvrdý sýr původem ze Švýcarska.

Vzhled, chuť, vůně…

Bochníky sýru jsou válcové o průměru 10-15 cm a hmotnosti 0,7-2 kg. Výška činí 70-100 % průměru. Kůrka je červenohnědá, pevná, vlhká a zrnitá. Obsah tuku v sušině je 51%. Chuť sýra je kořeněná.

Výroba

Tento sýr se vyrábí z kravského mléka, které se v měděných kotlích zahřívá na     38 °C a sráží se syřidlem. Sýřenina nakrájená harfou se znovu zahřívá a lisuje se. Poté se bochníky sýru ukládají do solné lázně nejméně na 12 hodin.

Sýr se potírá slanou vodou, podporuje se tak tvorba mazu na kůře. Doba zrání je nejméně 3 měsíce.

Použití sýru Tête de Moine v gastronomii

Nekrájí se, ale seškrabuje se na hoblinky speciálním nástrojem, tzv. girolle.

Dostupnost a skladování

Tête de Moine je k dostání ve specializovaných prodejnách sýrů.

Uchovává se v chladničce, zabalený do pergamenového papíru a děrované hliníkové fólie.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.