Thaibonnet

THAIBONNET je mezinárodní označení pro druh dlouhozrnné rýže (Oryza sativa).

Výskyt a historie

Ačkoliv by název mohl budit dojem thajského původu, jedná se ve skutečnosti o rýži pěstovanou v Itálii, kde patří k nejcennějším společně s druhem Arborio. Patrně byla vyšlechtěna z některé indické odrůdy rýže.

Vzhled a vlastnosti

Zrna rýže Thaibonnet jsou dlouhá, čistě bílá a aromatická. Díky speciální úpravě stačí rýži Thaibonnet kratší doba vaření. Na talíři je nadýchaná, sypká a zachovává si svůj tvar. Kvalitou by se dala přirovnat k rýži Basmati.

Použití Thaibonnet v gastronomii

Thaibonnet má široké využití v kuchyni, a to především jako příloha k masu a rybám, velmi chutná je také smažená se zeleninou nebo krevetami.

Díky své mírné lepivosti se často používá i jako přísada do salátů. Přestože rizoto se většinou vaří z rýže Arborio, můžeme do něj použít právě i Thaibonnet.

Tento druh rýže je k dostání v různých úpraváchloupaná, natural (částečně loupaná), parboiled (předvařená v páře). Thaibonnet se vaří v poměrně malém množství osolené vody (poměr vody a rýže 1:1) asi 10 až 17 minut, podle toho, jak moc měkkou ji chceme mít.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.