Tilsiter

TILSITER je polotvrdý sýr určený ke krájení původem z Německa.

Vzhled, chuť, vůně…

Pokud se sýr během zrání omývá slanou vodou, bude mít kůrka červenou barvu. Tilsiter má tvar bloků, vyrábí se dnes prakticky bez kůrky. Těsto je vláčné, má barvu slonové kosti. Obsah tuku v sušině je 30-60 %.

Sýr bez červeného mazu má jemnou chuť, sýr tradičně vyrobený má výraznou vůni a je velmi pikantní.

Výroba

Tilsiter se vyrábí ze sraženého pasterizovaného kravského mléka. Sýřenina se řeže a poté plní do forem, kde se střásá. Vzniká tak velké množství ok. Doba zrání je nejméně 5 týdnů.

Použití sýru Tilsiter v gastronomii

Tilsiter výborně chutná s chlebem a kyselými okurkami. Pokud je obsah tuku vyšší, lze jej použít i k zapékání.

Dostupnost a skladování

Je k dostání v každém supermarketu. Ve specializovaném obchodě je možné koupit vyzrálý sýr s červenou kůrou.

Tilsiter se uchovává v chladničce, v dobře uzavřené nádobě. Vydrží tak i několik dní.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.