Tuňák obecný – Tuňák červený

Je rozšířený v severním Atlantiku, ve Středozemním a Černém moři. V severním Tichomoří se vyskytuje zvláštní forma tuňáka. Tuňák obecný žije v otevřeném moři, pohybuje se pouze zadní částí těla a dosahuje rychlosti až 70km/h.

Ryby mají modrý hřbet, boky a břicho jsou stříbřité. Dorůstají do délky až 3m a dosahují hmotnosti asi 700kg. Většinou měří asi 2m.

Tuňák obecný se téměř vždy prodává naporcovaný na filety nebo na kotlety. Maso je pevné, s nízkým obsahem tuku. Hodí se ke grilování a smažení, rychle však vysychá. Je třeba dbát na doporučenou dobu tepelné úpravy. Maso se nejdříve osmahne, potom podlije trochou tekutiny a dále nechá dusit. Oblíbenou delikatesou připravenou z tuňáka je carpaccio nebo sushi. Maso se často také zpracovává do konzerv.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.