Turistický salám

 

Turistický salám, který je také znám pod názvem Turista, patří mezi oblíbené české trvanlivé salámy. Začal se vyrábět již v padesátých letech 20. století v zauzené podobě a bílou plísní na povrchu. Norma byla stanovena v roce 1975 a postupně salám začalo vyrábět mnoho masokombinátů v celém tehdejším Československu.

Zrušením norem po roce 1989 se i u turistického salámu výrazně snížila jeho kvalita. V výrobci do jeho složení začali přidávat různé náhražky a to se projevilo i na chuti. Vyhláška č. 326 z roku 2001 zařadila Turistický salám – a společně s ním i salámy Vysočina a Selský – opět do skupiny trvanlivých tepelně opracovaných masných výrobků. Následující vyhláška č. 264/2003 Sb. zakázala při výrobě používání vlákniny, strojně odděleného masa a rostlinných i živočišných bílkovin. I tak je ale v současnosti kvalita Turistického salámu od různých výrobců značně rozdílná. Podle původní receptury z r. 1975 ho vyrábí jen masokombinát v Hodicích a na trhu se salám prodává pod názvem Turistický trvanlivý salám 1975.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.