Ústřice atlantská (ústřice americká)

Původní oblastí rozšíření je severoamerické pobřeží Atlantského oceánu od Kanady po Mexiko. Ústřice atlantská se kultivuje především u východoamerického pobřeží. Dříve představovala nejčastější a komerčně nejdůležitější ústřici Severní Ameriky.

Tvar schránky ústřice atlantské je okrouhlý, povrch lastur je jen mírně šupinatý. Zaoblení spodní lastury je výrazné. Barva lastur je písková až tmavošedá nebo hnědá, někdy se zelenavým nádechem. V prodeji jsou jedinci o velikosti asi 10cm, ústřice ale mohou dorůst až do čtyřnásobné velikosti.

Ústřice atlantská se konzumuje v syrovém stavu, často s přidáním kapky tabasca. Vhodným způsobem tepelné úpravy je vaření, tyto ústřice se hodí na přípravu polévek, k fritování nebo gratinování.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.