Ústřice obrovská

Jedná se o tichomořský druh, původně rozšířený ve východní Asii. Chov ústřice obrovské má dlouhou tradici v Japonsku a v Číně.

Ústřice obrovská je největším zástupcem ústřic. Je robustní, odolná, rychle se rozmnožuje, rychle roste a není náročná na salinitu a teplotu vody. Hodí se proto k chovu v akvakulturách.

Tvarem a zbarvením je ústřice obrovská podobná ústřici portugalské, dosahuje však podstatně větších rozměrů. Maximální šířka schránky činí až 30cm. Lastury jsou šedohnědé až zelenavé, velmi rozmanitě tvarované. Vnitřní strany lastur jsou čistě bílé, maso má krémově šedé a zlatožluté zbarvení.

Ústřice obrovská má významný podíl na nabídce ústřic na evropském trhu. V Evropě se tento druh konzumuje většinou syrový, v USA a v Kanadě se vaří. Z ústřic obrovských se připravují polévky, často se smaží nebo fritují. Prodávají se také vařené, konzervované nebo uzené, v asijských zemích se suší. Jsou základní surovinou pro výrobu ústřicové omáčky (oyster sauce).

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.