Ústřice portugalská

Původně byla rozšířená podél atlantského pobřeží jižního Portugalska a Španělska po Maroko, vyskytovala se také ve Středozemním moři. V Evropě patřila ústřice portugalská až do 70. let minulého století k hojně chovaným druhům. V důsledku virového onemocnění byly stavy těchto ústřic téměř vyhubeny, ústřice portugalská byla v chovech nahrazena ústřicí obrovskou.

Oproti lasturám ústřice jedlé jsou lastury ústřice portugalské jsou protáhlejší a zaoblenější. Jedinci dorůstají do délky 10cm. Maso je zbarvené šedofialově, známé ústřice fines de claires z francouzských chovů v Marennes mají maso zelenavé. Odlišné zbarvení masa je dáno potravou, kterou ústřice přijímají.

Ústřice portugalská se většinou konzumuje syrová, v otevřených lasturách. Vhodným způsobem tepelné úpravy je vaření.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.