Uzení

Konzervační proces, při kterém je maso vystaveno směsi složek tvořících se tepelným rozkladem tvrdého dřeva, tzv. udící kouř. Mikroorganismy jsou kouřem usmrceny nebo je zpomalen jejich růst a kouř zároveň dodává výrobkům typickou chuť a vůni.

Barvu masového výrobku ovlivňuje druh použitého dřeva. Nejčastěji se k uzení používá dřevo bukové, dubové, javorové, březové či jasanové. Rozlišujeme uzení horkým kouřem a uzení studeným kouřem.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.