Valençay
VALENCAY je měkký sýr pocházející z Francie.
Vzhled, chuť, vůně…
Valençay má tvar pyramidy bez špičky o hmotnosti 200-250 g. Těsto je jemně strukturované, kůrka je přirozená. Obsah tuku s sušině je 45 %. Tento sýr má jemnou, lehce ořechovou chuť.
Výroba
Vyrábí se z kozího mléka sráženého malým množstvím syřidla. Sýřenina se plní do forem. Po odtečení syrovátky se sýr vyjme z forem a jeho povrch se popráší směsí rostlinného popelu a ušlechtilé plísně. Sýr zraje při vlhkosti vzduchu 80 %. Doba zrání je 2 týdny.
Použití sýru Valencay gastronomii
Podává se na závěr menu, výborně se hodí na sýrové mísy.
Dostupnost a skladování
Je k dostání ve specializovaných prodejnách sýrů.
Uchovává se v chladničce, dobře zabalený. Vydrží tak několik dní.
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.