Vepřová plec
Vepřová plec neboli ramínko (ramenní část s kostí) se prodává vcelku, s kostí, povrchovým tukem i kůží. Vykostěná se rozděluje na jednotlivé části – plochou plec, střední plec, velkou plec.
Maso je oproti kýtě hrubě vláknité, šlachovitější, ale libovější než krkovička. Podíl tuku u plece činí asi 10%. Vykostěná plec je bez lopatky, ramenní kosti a okovce. Plec vyžaduje delší dobu tepelné úpravy. Je vhodná k dušení vcelku, nakrájená na kostky se hodí na přípravu gulášů, perkeltů a ragú. Plochá, vykostěná plec je vhodná na přípravu rolády. Střední plec (falešný filet) se stejně jako velká plec hodí k dušení vcelku nebo k přípravě ragú. Z velké plece můžeme upéct i pečeni vcelku. Po odstranění sádla i kůže z velké plece nakrájené na kostky připravíme guláš, perkelt i ragú. Vepřová plec slouží k výrobě dušené šunky.
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.