Vrchní šál
Vykrajuje se z vnitřní strany kýty. Na šálu leží vazivem spojený plát masa, zvaný plátek.
Maso z vrchního šálu je jemně vláknité, křehké a prorostlé žilkami tuku.
Vrchní šál s plátkem je vhodný k pečení a dušení vcelku. Bez plátku je tato část hovězího masa vhodná k přípravě závitků, např. španělských ptáčků. Používá se i na steaky, tatarský biftek, fondue nebo k přípravě přírodních řízků. Z odděleného plátku lze připravit ragú nebo guláš.
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.