Zakysaná smetana

Zakysaná smetana se vyrábí fermentací pomocí bakterií mléčného kvašení. Používá se v studené i teplé kuchyni.

 

V minulosti se smetana přímo sbírala ze zakyslého mléka, v současnosti se vyrábí fermentací smetany v mlékárenských tancích nebo přímo v kelímcích.

 

Zakysaná smetana se používá v studené kuchyni například k přímé konzumaci jako jogurty nebo třeba do zálivek na saláty, v teplé kuchyni k přípravě omáček nebo i polévek.

 

Původně ruský výraz „smetana“ se používá mimo Ruska i v mnoha dalších zemích právě pro zakysanou smetanu a ne pro smetanu sladkou. V angličtině se výraz smetana používá také pro zakysanou smetanu, pocházející ze střední a východní Evropy.

Za zakysanou smetanu je někdy omylem považována „crème fraîche“ – tento původně francouzský mléčný výrobek se vyrábí zcela jiným způsobem a je také mnohem méně tučný i kyselý.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.