Žralok modravý

Je rozšířený ve všech mořích a oceánech tropického až mírně teplého pásma, vyskytuje se také ve Středozemním moři. V létě proniká i do Severního moře a k břehům Norska. Živí se hejnovými rybami, loví i tresky, ostrouny a sépie. Žralok modravý není důležitou konzumní rybou v Evropě, v Japonsku se ale prodává hojně.

Tělo ryb je vřetenovité, tlama dlouhá, špičatá. Poznávacím znakem žraloka modravého je zářivě modrý hřbet a dlouhé prsní ploutve ve tvaru srpu. Kůže je hladká, s drobnými kožovitými zoubky. Ryby dorůstají do délky 4m a více.

Filety ze žraloka modravého jsou vhodní ke smažení na přírodní způsob nebo obalené jako řízek.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.