Tyčinky
Domácí slané tyčinky se dají připravit a upéct velmi snadno a rychle, zvládne to skutečně každý. Mohou se péct z několika druhů těsta a mít i různé příchutě
Cukrářská škola
- Cukrářská škola - videa s cukrářkou Ivetou Fabešovou
- Práce s těstem
- 1. Základní zásady a rady2. Formy a pečení3. Nástroje a pomůcky3.1. Plechy, formy, formičky3.2. Mixery, šlehače, hnětače3.3. Trouba3.4. Domácí pekárna3.5. Vodní lázeň4. Druhy těsta4.1. Kynuté těsto4.2. Linecké těsto4.3. Křehké těsto4.4. Piškotové těsto4.5. Listové těsto4.6. Třené těsto4.7. Medové perníkové těsto4.8. Sněhové těsto4.9. Odpalované - spařované - těsto4.10. Tvarohové těsto4.11. Vaflové těsto4.12. Kynuté těsto na smažení4.13. Universální těsto5. Suroviny a přísady
- Sladká těsta
1. Bábovka2. Koláče, buchty, bublanina2.1. Videorecepty3. Řezy, závin, perník3.1. Videorecepty4. Roláda5. Cukroví a zákusky5.1. Videorecepty na cukroví6. Muffiny a cupcakes7. Vafle8. Vánočka9. Mazanec, beránek10. Náplně10.1. Tvarohové náplně10.2. Makové náplně10.3. Ovocné náplně10.4. Ostatní náplně- Dorty
1. Druhy dortů2. Pečení, krájení, plnění a potahování dortového korpusu3. Krémy3.1. Máslové krémy3.2. Smetanový, šlehačkový a čokoládový krém3.3. Pudinkový, žloutkový a tvarohový krém3.4. Ovocné krémy3.5. Citrónový a mandlový krém4. Polevy4.1. Čokoládová poleva4.2. Fondán4.3. Marcipán4.4. Bílková a žloutková poleva4.5. Citrónová poleva4.6. Ledová bílá poleva4.7. Karamelová poleva5. Potahování dortů5.1. Základní krém5.2. Potahování fondánem5.3. Marcipánový potah6. Zdobení dortů6.1. Potřeby na zdobení7. Videorecepty- Marcipánové figurky
1. Mořská ulita2. Mořská hvězdice3. Mušle4. Medvídek5. Medvídek Pů6. Sova7. Pes8. Miminko9. Čáp10. Holčička11. Opička12. Beruška13. Žirafa- Slané pečivo
1. Chléb1.1. Základní recept a rady2. Housky a rohlíky3. Bagety4. Slané sušenky5. Tyčinky- Bonbóny a pralinky
1. Pralinky2. Bonbóny3. Želatinové bonbony- Lízátka
1. Lízátka - recepty- Sušenky
1. Sušenky - recepty2. Videorecepty na sušenky- Zmrzlina a sorbet
1. Zmrzlina1.1. Domácí zmrzlina1.2. Zmrzlinové příchutě2. Sorbety- Suflé
- Vánoce a Velikonoce
1. Vánoce1.1. Vánoční cukroví - videorecepty2. Velikonoce2.1. Velikonoční pečivo - videorecepty3. Vánočka4. Velikonoční beránek4.1. Těsta na beránka4.2. Nejlepší recepty4.3. VideoreceptyZobrazit všechny lekce Zobrazit méně lekcíDomácí slané tyčinky je možné připravit a upéct skutečně velmi snadno a rychle. Do těsta se mohou přidávat na ochucení různé ingredience, jako například jemně nasekaný rozmarýn, na malé kousky rozkrájené olivy nebo sušená rajčata, nastrouhaný parmezán a mnoho dalších. Tyčinky je možné posypat jen solí, ale i kmínem, mákem, různými semínky…
Tyčinky mohou být ploché nebo kulaté, zakroucené… záleží na tom, jaký postup při jejich přípravě zvolíte.
Velmi chutné jsou zabalené v plátku šunky, případně namáčené v domácí chilli marmeládě nebo česnekovo jogurtové omáčce.
Základní recept na slané tyčinky
Suroviny na těsto
- 300 gramů polohrubé mouky
- 120 gramů másla nebo Hery
- lžička soli
- 20 gramů vykynutého droždí
- 2 žloutky
- 8 až 10 lžic vlažného mléka
Vaječný bílek na potření
Ingredience na posypání - mák, semínka, sůl
Postup
V míse vypracujte tužší těsto a nechte ho vykynout. Vykynuté těsto rozválíte na plát o síle 4 až 5 milimetrů a ten rádýlkem rozkrájíte na pruhy široké 5 až 7 centimetrů, z kterých pak nakrájíte tyčinky. Tyčinky potřete rozšlehaným bílkem, posypete je, přendáte na plech s pečicím papírem a necháte ještě chvíli vykynout.
Tyčinky se pečou v troubě, předehřáté na 200° Celsia přibližně 10 minut, upečené mají zlatavou barvu.
Slané tyčinky z domácí pekárny
Suroviny na těsto
- 0,5 kilogramu hladké mouky
- 2,5 decilitru vody
- 100 gramů sádla
- 1 vejce
- 1 lžička cukru krupice
- 1 lžička droždí
- 2 lžičky soli
Vaječný bílek na potření
Ingredience na posypání podle chuti
Postup
Suroviny vložíte v obvyklém pořadí do domácí pekárny a zapnete program Těsto.
Vykynuté těsto rozdělíte na dílky, ty pak rozválíte na tenké válečky a necháte pod utěrkou přibližně 10 minut kynout. Vykynuté tyčinky přendejte na plech s pečicím papírem, potřete je rozšlehaným bílkem a podle chuti posypte.
Tyčinky se pečou v troubě, předehřáté na 180 až 200° Celsia přibližně 15 minut. Upečené mají zlatavou barvu.
Ochucené slané tyčinky
Suroviny na těsto
- 0,5 kilogramu polohrubé mouky
- 2 vejce
- 250 gramů tuku na pečení
- 3 lžíce mléka
- lžička soli
- 1 kypřící prášek do pečiva
- koření podle chuti
Ingredience na posyp – sůl, mák, semínka…
Postup
V míse smícháte mouku, sůl a kypřící prášek do pečiva. Pak přidáte jedno celé vajíčko, jeden žloutek a tuk a vypracujete těsto.
Pokud se mouka s tukem drobí, přidejte po troškách mléko. Mléka by ale mělo být co nejméně, aby sušenky byly maximálně křehké.
Vypracované těsto je možné ihned použít k výrobě tyčinek, ale mnohem lépe se s ním bude dál pracovat, když ho dáte v mikrotenovém sáčku na hodinu do chladničky.
Těsto je možné rozdělit na několik částí a každou samostatně ochutit například mletou paprikou, kari nebo chilli kořením, drceným kmínem, nemletým mákem… Pokud chcete jen jednu chuť, je nejlepší dochucující přísadu rozmíchat hned na začátku do mouky.
Těsto rozválíte na pomoučené pracovní ploše na placku o síle přibližně 3 milimetry, protože kypřicí prášek sušenky při pečení nafoukne. Tyčinky se nejlépe vykrajují rádýlkem.
Vykrojené tyčinky je možné ponechat bez zdobení a potřít bílkem – po upečení budou lesklé. Na bílek je ale samozřejmě možné nasypat nemletý mák, semínka a další ingerence. Výhodné je potřít bílkem a posypat celou placku těsta a pak teprve vykrajovat tyčinky.
Pozor! Tyčinky nikdy nesypte solí, protože by zvhly.
Připravené tyčinky rozložte na plech s pečicím papírem a dejte péct na přibližně 10 minut do trouby, předehřáté na 200° Celsia. Upečené mají zlatavou barvu.
Videorecept - sýrové tyčinky z lístkového těsta