Máslové krémy
Máslový krém je nejvíce používaný druh krému pro plnění i povrchovou úpravu dortů. Základem je máslo, které se míchá podle druhu krému a jeho chuti s různými dalšími ingrediencemi. Některé máslové krémy je nutné připravovat tepelně, u většiny ale stačí důkladné prošlehání.
Cukrářská škola
- Cukrářská škola - videa s cukrářkou Ivetou Fabešovou
- Práce s těstem
- 1. Základní zásady a rady2. Formy a pečení3. Nástroje a pomůcky3.1. Plechy, formy, formičky3.2. Mixery, šlehače, hnětače3.3. Trouba3.4. Domácí pekárna3.5. Vodní lázeň4. Druhy těsta4.1. Kynuté těsto4.2. Linecké těsto4.3. Křehké těsto4.4. Piškotové těsto4.5. Listové těsto4.6. Třené těsto4.7. Medové perníkové těsto4.8. Sněhové těsto4.9. Odpalované - spařované - těsto4.10. Tvarohové těsto4.11. Vaflové těsto4.12. Kynuté těsto na smažení4.13. Universální těsto5. Suroviny a přísady
- Sladká těsta
1. Bábovka2. Koláče, buchty, bublanina2.1. Videorecepty3. Řezy, závin, perník3.1. Videorecepty4. Roláda5. Cukroví a zákusky5.1. Videorecepty na cukroví6. Muffiny a cupcakes7. Vafle8. Vánočka9. Mazanec, beránek10. Náplně10.1. Tvarohové náplně10.2. Makové náplně10.3. Ovocné náplně10.4. Ostatní náplně- Dorty
1. Druhy dortů2. Pečení, krájení, plnění a potahování dortového korpusu3. Krémy3.1. Máslové krémy3.2. Smetanový, šlehačkový a čokoládový krém3.3. Pudinkový, žloutkový a tvarohový krém3.4. Ovocné krémy3.5. Citrónový a mandlový krém4. Polevy4.1. Čokoládová poleva4.2. Fondán4.3. Marcipán4.4. Bílková a žloutková poleva4.5. Citrónová poleva4.6. Ledová bílá poleva4.7. Karamelová poleva5. Potahování dortů5.1. Základní krém5.2. Potahování fondánem5.3. Marcipánový potah6. Zdobení dortů6.1. Potřeby na zdobení7. Videorecepty- Marcipánové figurky
1. Mořská ulita2. Mořská hvězdice3. Mušle4. Medvídek5. Medvídek Pů6. Sova7. Pes8. Miminko9. Čáp10. Holčička11. Opička12. Beruška13. Žirafa- Slané pečivo
1. Chléb1.1. Základní recept a rady2. Housky a rohlíky3. Bagety4. Slané sušenky5. Tyčinky- Bonbóny a pralinky
1. Pralinky2. Bonbóny3. Želatinové bonbony- Lízátka
1. Lízátka - recepty- Sušenky
1. Sušenky - recepty2. Videorecepty na sušenky- Zmrzlina a sorbet
1. Zmrzlina1.1. Domácí zmrzlina1.2. Zmrzlinové příchutě2. Sorbety- Suflé
- Vánoce a Velikonoce
1. Vánoce1.1. Vánoční cukroví - videorecepty2. Velikonoce2.1. Velikonoční pečivo - videorecepty3. Vánočka4. Velikonoční beránek4.1. Těsta na beránka4.2. Nejlepší recepty4.3. VideoreceptyZobrazit všechny lekce Zobrazit méně lekcíMáslové krémy jsou ideální na moučníky z piškotového těsta, se používají na plnění dortů, ale i rolád, různých druhů cukroví a dalšího sladkého pečiva.
Základem všech máslových krémů je samozřejmě máslo, které by vždy mělo být maximálně čerstvé a kvalitní. Před přípravou krému je máslo potřeba nechat v pokojové teplotě změknout a i všechny další přidávané ingredience, které se skladují v chladu, by měly mít stejnou teplotu.
Máslové krémy je možné potravinářskými barvami obarvit, nepoužívají se ale gelové barvy.
Na důkladné prošlehání krému je nejvhodnější ruční elektrický mixér s metlami.
Druhy máslových krémů
Základní máslový krém
Suroviny
- 150 gramů másla
- 150 gramů moučkového cukru
- vanilkový cukr nebo vanilkový extrakt
Postup
Změklé máslo rozšleháte, pak k němu přimícháte cukr a směs šleháte ještě přibližně 2 minuty, dokud není jemná a vzdušná. Na závěr se přidá podle chuti vanilkový cukr nebo extrakt a krém se vyšlehá, aby byl lesklý, vláčný a zároveň dostatečně tuhý.
Máslový krém se smetanou
Suroviny
- 250 gramů másla
- 500 gramů moučkového cukru
- 2 lžíce smetany na šlehání
- vanilkový cukr nebo vanilkový extrakt
Postup
Máslo rozšleháte společně s vanilkou, pak k němu přimícháte cukr a směs ještě krátce prošleháte. Přilijete smetanu a pokračujete ve šlehání, dokud krém není dokonale jemný a zároveň i pevný. Pokud do krému zapíchnete nůž, měl by v něm zůstat stát rovně.
Čokoládový máslový krém
Suroviny
- 250 gramů másla
- 500 gramů moučkového cukru
- 3 až 4 lžíce mléka
- 8 až 10 lžic kakaa nebo čokoláda na vaření
Postup
Máslo rozšleháte s cukrem, přilijete mléko a pokračujete ve šlehání, dokud krém není hladký. Pak pokračujte ve šlehání a postupně přisypávejte kakao.
Pokud chcete, aby krém byl chuťově jemnější, přidejte kakao k máslu hned na začátku s cukrem a použijte ho menší množství – krém bude ale zároveň i světlejší.
V případě použití čokolády na vaření se nechá rozpustit a pak postupně vmíchá do směsi.
Citrónový nebo pomerančový máslový krém
Suroviny
- 250 gramů másla
- 500 gramů moučkového cukru
- 1 citrón nebo pomeranč - šťáva a jemně nastrouhaná kůra
Postup
Máslo rozšleháte s cukrem, přilijete šťávu z citrónu nebo pomeranče a vše šleháte, dokud krém není hladký. Do krému na závěr za stálého šlehání postupně přidáte ještě jemně nastrouhanou citrónovou nebo pomerančovou kůru.
Kávový máslový krém
Suroviny
- 250 gramů másla
- 500 gramů moučkového cukru
- 2 lžíce smetany ke šlehání
- 2 až 4 lžíce studené černé kávy
Postup
Máslo rozšleháte s cukrem, přilijete smetanu a pokračujete ve šlehání, dokud krém není hladký. Pak pokračujte ve šlehání a postupně přiléváte černou kávu.
Mramorový krém je možné připravit tak, že místo tekuté kávy použijete kávový prášek.
Máslový tvarohový krém
Suroviny
- 250 gramů másla
- 500 gramů moučkového cukru
- 200 gramů plnotučného tvarohu
- vanilkový cukr nebo vanilkový extrakt
Postup
Máslo rozšleháte s cukrem a vanilkou, pak postupně přidáváte okapaný tvaroh a pokračujete ve šlehání, dokud krém není hladký.
Požadované hustoty krému dosáhnete případným postupným přimícháváním dalšího moučkového cukru.
Máslový krém s vaječnými žloutky
Suroviny
- 100 gramů másla
- 0,25 litru mléka
- 30 gramů cukru moučka
- 50 gramů hladké mouky
- 100 gramů cukru krupice
- 1 balíček vanilkového cukru
- 2 vaječné žloutky
- rum
Postup
Mléko přivedete v hrnci na vaření v parní lázni do varu, pak do něj přimícháte krupicový i vanilkový cukr a žloutky a nakonec za stálého míchání ještě mouku. Směs se nechá prohřát až do zhoustnutí a pak se odstaví ze sporáku.
V míse vyšleháte změklé máslo a moučkový cukr a pak přimícháte vychladlou směs z hrnce. Vše znovu důkladně prošleháte a případně dochutíte rumem, který krému dodá i příjemné aroma.
Sněhový máslový krém
Suroviny
- 5 vaječných bílků
- 300 gramů cukru krupice
- 500 gramů másla
Postup
Bílky ušlehejte do pěny a vláčnými špičkami, pak do nich zašlehejte po částech 50 gramů cukru a šlehejte, dokud se nevytvoří pevný sníh.
Do rozehřáté pánve dejte zbylý cukr, přilijte 1 decilitr vody a za stálého míchání pomalu zahřívejte. Když se cukr rozpustí, zvyšte teplotu a nechte cukr přejít varem – pro ideální výsledek by měl dosáhnout teploty 121° Celsia.
Do mísy se sněhem pomalu po stěnách přilévejte cukrovou směs z pánve a dál pomalu šlehejte – využijte nejnižší stupeň šlehače nebo mixéru.
Když je nádoba na dotek chladná, přidávejte do směsi po lžičkách máslo a stále šlehejte do hladké konzistence a požadované hustoty.
V případě, že je směs řídká, přidávejte máslo dokud nezhoustne.
Krém je možné dalšími ingrediencemi ochutit – použít můžeme například kávu, kakao, čokoládu, citrónovou nebo pomerančovou šťávu…