Dorty
Dort je velmi oblíbené a často připravované sladké pečivo, které se peče především z piškotového těsta. Dorty se promazávají mnoha druhy náplní a povrchově různými způsoby zdobí.
Cukrářská škola
- Cukrářská škola - videa s cukrářkou Ivetou Fabešovou
- Práce s těstem
- 1. Základní zásady a rady2. Formy a pečení3. Nástroje a pomůcky3.1. Plechy, formy, formičky3.2. Mixery, šlehače, hnětače3.3. Trouba3.4. Domácí pekárna3.5. Vodní lázeň4. Druhy těsta4.1. Kynuté těsto4.2. Linecké těsto4.3. Křehké těsto4.4. Piškotové těsto4.5. Listové těsto4.6. Třené těsto4.7. Medové perníkové těsto4.8. Sněhové těsto4.9. Odpalované - spařované - těsto4.10. Tvarohové těsto4.11. Vaflové těsto4.12. Kynuté těsto na smažení4.13. Universální těsto5. Suroviny a přísady
- Sladká těsta
1. Bábovka2. Koláče, buchty, bublanina2.1. Videorecepty3. Řezy, závin, perník3.1. Videorecepty4. Roláda5. Cukroví a zákusky5.1. Videorecepty na cukroví6. Muffiny a cupcakes7. Vafle8. Vánočka9. Mazanec, beránek10. Náplně10.1. Tvarohové náplně10.2. Makové náplně10.3. Ovocné náplně10.4. Ostatní náplně- Dorty
1. Druhy dortů2. Pečení, krájení, plnění a potahování dortového korpusu3. Krémy3.1. Máslové krémy3.2. Smetanový, šlehačkový a čokoládový krém3.3. Pudinkový, žloutkový a tvarohový krém3.4. Ovocné krémy3.5. Citrónový a mandlový krém4. Polevy4.1. Čokoládová poleva4.2. Fondán4.3. Marcipán4.4. Bílková a žloutková poleva4.5. Citrónová poleva4.6. Ledová bílá poleva4.7. Karamelová poleva5. Potahování dortů5.1. Základní krém5.2. Potahování fondánem5.3. Marcipánový potah6. Zdobení dortů6.1. Potřeby na zdobení7. Videorecepty- Marcipánové figurky
1. Mořská ulita2. Mořská hvězdice3. Mušle4. Medvídek5. Medvídek Pů6. Sova7. Pes8. Miminko9. Čáp10. Holčička11. Opička12. Beruška13. Žirafa- Slané pečivo
1. Chléb1.1. Základní recept a rady2. Housky a rohlíky3. Bagety4. Slané sušenky5. Tyčinky- Bonbóny a pralinky
1. Pralinky2. Bonbóny3. Želatinové bonbony- Lízátka
1. Lízátka - recepty- Sušenky
1. Sušenky - recepty2. Videorecepty na sušenky- Zmrzlina a sorbet
1. Zmrzlina1.1. Domácí zmrzlina1.2. Zmrzlinové příchutě2. Sorbety- Suflé
- Vánoce a Velikonoce
1. Vánoce1.1. Vánoční cukroví - videorecepty2. Velikonoce2.1. Velikonoční pečivo - videorecepty3. Vánočka4. Velikonoční beránek4.1. Těsta na beránka4.2. Nejlepší recepty4.3. VideoreceptyZobrazit všechny lekce Zobrazit méně lekcíDorty patří k druhům sladkého pečiva, které se používá hlavně při slavnostnějších příležitostech. Nejvíce zdobené jsou dorty svatební, nechybí ale i při oslavách narozenin a při mnoha dalších významných výročích a událostech. Jednodušší druhy dortů jsou chutným dezertem třeba po nedělním obědě. K přípravě dortů budete potřebovat nejrůznější cukrářské potřeby, které můžete zakoupit v ověřených kamených obchodech či e-shopech, například ozdobdort.cz, nebo vsenavareni.cz
Dort se většinou skládá z několika částí, které jsou spojeny náplní. Ta může být máslová, krémová, ovocná, pudinková, z marmelády nebo džemu, čokoládová, medová… Povrch dortu se potahuje polevou nebo potírá krémem, pak se na něj přidávají další ingredience. Na zdobení se používá různé ovoce, čokoláda, ořechy, mandle, karamel, džem, ale i ozdoby z marcipánu a fondánu. Chutě dortů jsou různé, záleží na použitých náplních, krémech a povrchových úpravách.
V minulosti měly dorty především kulatý tvar, v současné době se vzhledem k velkému množství různých dortových forem pečou i dorty v jiných tvarech – čtvercové, kónické a mnohé další. Výjimkou nejsou například dětské dorty ve tvaru lokomotivy nebo auta, různých zvířátek, lidských postav nebo i netradičních geometrických tvarů.
Dorty podle cukrářky Ivety Fabešové
Připravit piškotové těsto a upéct korpus není většinou nic složitého, mnohem větší zručnost a fantazie jsou potřeba především při konečných úpravách a zdobení dortu.