Gastroslovník

Zde najdete snad úplně vše o nejrůznějších potravinách a surovinách - ovoci, zelenině, masu, rybách, luštěninách atd. Nechybí ani jednoduché vysvětlení různých kuchařských výrazů nebo gastronomických názvů postupů. V tomto rozsáhlém gastronomickém slovníku najdete požadované informace nejen podle abecedy, ale i pomocí fulltextového vyhledávání. Pro ještě jednodušší a rychlejší hledání lze využít i jednotlivé kategorie.

Edamer

EDAMER je nizozemský sýr určený ke krájení. Historie Po mnoho století se Edamer vyráběl tradičním způsobem ze syrového mléka, dnes se mnohem častěji setkáme se Edamerém vyrobeným z pasterizovaného mléka ve výrobních závodech. Vzhled, chuť, vůně… Edamer má tvar koule o průměru 13 cm, jeho hmotnost je zhruba 1,5 kg. Je obalen červeným parafínem, který brání vysychání sýru. Těsto má pevnou konzistenci a zlatožlutou barvu. Obsah tuku v sušině je…

Eichsfelder Feldkieker – fermentovaný, sušený

Tento Rohwurst se vyrábí z krájeného vepřového masa. Obvykle měl charakteristický kapkovitý tvar, protože se narážel do vepřového měchýře. Následně se udil a sušil, proces trval až 1 rok. V současnosti se Eichsfelder Feldkieker vyrábí v různých tvarech, dlouhý je 20cm a široký 13cm.

Elektrické přístroje

Elektrické přístoje jsou nedílnou součástí všech kuchyní a mnohé z nich se používají každý den i opakovaně.  Vzhledem k rozvoji technologií a moderním materiálům můžou mít různý tvar i velikost, základním kritériem pro jejich výběr, pořízení i funkce ale zůstává poměr spotřeby energie a výkonu. Řada současných elektrických přístrojů má svůj původ u původních mechanických ručních přístrojů. Způsob jejich používání a využití zůstal v podstatě…

Eliche

Eliche jsou spirálovité těstoviny. Hodí se k jemným omáčkám, dobře totiž přijímají jejich aroma.

Eliche Tricolori

Jak název napovídá, jedná se o trojbarevné těstoviny. Mají tvar spirálek.

Ementál

EMENTÁL je tvrdý švýcarský sýr s charakteristickými dírami. Původ Ementál pochází z údolí řeky Emme v Kantonu Bern poblíž úpatí Alp. V Severní Americe a Austrálii je někdy také zván „Swiss cheese“, tedy švýcarský sýr. Vzhled, chuť, vůně… Bochníky Ementálu jsou kulaté, mají průměr 75-95 cm a výšku 17-25 cm. Hmotnost se pohybuje mezi 70-120 kg. Pro tento sýr jsou typická oka různé velikosti, která mají na svědomí mléčné bakterie. Těsto je…

Emmentalerli – vařený

Jedná se o hrubozrnný pepřovitý Brühwurst vyrobený z vepřového masa. Emmentalerli navzdory názvu neobsahuje žádný sýr. Je lehce vyuzený, vaří se nebo griluje. Měří 17cm a široký je 2cm.

Epoisses de Bourgogne

EPOISSES DE BOURGOGNE je měkký sýr pocházející z Francie. Původ a historie Původ tohoto sýra najdeme ve Francii již v 16. století, lokální recept, údajně vymyšlený v komunitou cisterciánů v L'Abbaye de Citeaux, později přebírá na několik set francouzských farem. Kolem druhé světové války výroba stagnuje, ale v roce 1956 ho znovu vrací do hry dvojice zemědělců Robert and Simone Berthautovi a sýr znovu sklízí úspěch. Vzhled, chuť, vůně… …

Esrom

ESROM je dánský sýr určený ke krájení. Původ a historie Sýr Esrom se začal vyrábět ve stejnojmenném klášteře Esrom v Dánsku již v 11. či 12. století. Jeho popularita se vrací na začátku 2. poloviny 20. století. Současnost V současnosti je tento sýr geograficky chráněn Evropskou unií, která dovoluje Esrom vyrábět pouze ve vymezeném dánském regionu. Vzhled, chuť, vůně… Chuť vyzrálého Estromu je výrazně pikantní, mladý chutná jemně kořeněně.…

Extrawurst – vařený

Extrawurst je vyrobený z jemně mletého hovězího a vepřového masa se slaninou. Směs se ochucuje černým pepřem a česnekem, potom se spařuje. Extrawurst je dlouhý 25cm a široký 10cm. Podává se studený, nakrájený na tenké plátky.

Nejhledanější

Nejsou zde žádné hledané položky.

 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist