Gastroslovník

Zde najdete snad úplně vše o nejrůznějších potravinách a surovinách - ovoci, zelenině, masu, rybách, luštěninách atd. Nechybí ani jednoduché vysvětlení různých kuchařských výrazů nebo gastronomických názvů postupů. V tomto rozsáhlém gastronomickém slovníku najdete požadované informace nejen podle abecedy, ale i pomocí fulltextového vyhledávání. Pro ještě jednodušší a rychlejší hledání lze využít i jednotlivé kategorie.

Lapacho

Lapacho je vnitřní kůra stromu Tecome lapacho. Připravuje se z ní čaj, který obsahuje minerální látky, železo, draslík, hořčík, vápník. Neobsahuje kofein, je vhodný i pro děti. Čaj z lapacha působí proti virům, bakteriím, pomáhá při alergiích, astmatu, snižuje krevní tlak a povzbuzuje imunitu.

Leerdammer

Jedná se o sýr určený ke krájení. Pochází z Holandska. Vyrábí se z pasterizovaného kravského mléka, je z hlediska práce málo náročný. Doba zrání je 5 týdnů. Leerdammer na pohled připomíná ementál a to díky kulatému tvaru bochníku a velkým okům. Je ovšem menší, dosahuje hmotnosti 6-14kg. Kůrka se voskuje, je tenká, žluté barvy. Obsah tuku v sušině je 45%. Tento sýr je jemný, svěží, chutná lehce ořechově. Nejlépe chutná na chlebu s máslem, je…

Lihový ocet

LIHOVÝ OCET – nejtypičtější druh octa, který se na trhu vyskytuje. Vyrábí se z destilovaného alkoholu. Běžný, ale všestranný Lihový ocet se vyrábí většinou z destilovaného alkoholu, který se získává z žita, brambor či cukrové řepy. Známe také bramborový ocet, který se vyrábí v Rusku nikoliv z brambor, ale z vodky. Jeho použití je velice široké, od dochucování jídel po konzervaci potravin. Vzhled, chuť a vůně… Chuť lihového octa je klasicky…

Limburger

Jde o měkký sýr původem z Německa. Vyrábí se z kravského mléka sráženého syřidlem. Hmota nařezaná na hrubá zrna se plní do děrovaných forem a několikrát se obrací, aby mohla odtéci syrovátka. Poté se sýr vkládá do solného roztoku. Během zrání se sýr ještě obrací a vtírá se do něj solný roztok. Limburger zraje ve vlhkých sklepech celkem 3-4 týdny. Má tvar hranolu a hmotnost 200g-1kg. Těsto je světle žluté a má měkkou konzistenci, kůrka je…

Nejhledanější

Nejsou zde žádné hledané položky.

 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist