Gastroslovník

Zde najdete snad úplně vše o nejrůznějších potravinách a surovinách - ovoci, zelenině, masu, rybách, luštěninách atd. Nechybí ani jednoduché vysvětlení různých kuchařských výrazů nebo gastronomických názvů postupů. V tomto rozsáhlém gastronomickém slovníku najdete požadované informace nejen podle abecedy, ale i pomocí fulltextového vyhledávání. Pro ještě jednodušší a rychlejší hledání lze využít i jednotlivé kategorie.

Finocchiona – sušený

Salám vyrobený z vepřového masa, kořeněný drcenými semínky fenyklu a černým pepřem. Finocchiona se někdy obaluje sušenými fenyklovými listy. Salám je dlouhý 25cm a široký 8cm. Podává se nakrájený na tenké plátky.

Flambování

Flambování pochází z původního francouzského slova "flamber" a znamená v překladu hořet, a jako u mnoha dalších je i původ této kulinářské techniky francouzský.   Některá jídla se flambují přímo v kuchyni, ale nejvíce se tato technika používá při servírování a jídla se tak dohotovují přímo u stolu. Jídlo se v těchto případech polije přesně daným množstvím určitého alkoholu, zapálí a s pomocí speciální flambovací lžíce se upravuje a ještě…

Flönz – vařený

Flönz je červené jelito, hustě prokládané kousky vepřové kůže a tuku. Tento masný výrobek je vyuzený, podává se studený s hořčicí a čerstvým chlebem nebo teplý s cibulí a jablky. Flönz měří 35cm a široký je 4cm.

Floridský kamenný krab

Je rozšířený podél atlantského pobřeží Severní a Střední Ameriky. Blízcí příbuzní floridského kamenného kraba žijí v Mexickém zálivu, považují se za samostatný druh – Gulf stone crab. Zdržují se v přílivovém pásmu nebo i v hloubkách do 50m. Loví se v celém areálu výskytu. Živým krabům rybáři odkroutí klepeta, kraby potom pustí zpět do moře. Kamenní krabi se rychle zregenerují, během 18 měsíců jim narostou nová klepeta. Klepeta se ihned vaří a…

Fontina

FONTINA je polotvrdý sýr z Itálie určený ke krájení. Původ Fontina pochází z regionu Valle d´Aosta v severní Itálii Vzhled, chuť, vůně… Fontina je lehce aromatická. Bochníky jsou ploché, kulaté o průměru 30-45 cm, 7-10 cm vysoké a jejich hmotnost se pohybuje mezi 8-18 kg. Těsto má světlou barvu, je měkké, kůrka je 2 mm silná. Obsah tuku v sušině je 45 %. Výroba Fontina se vyrábí z kravského mléka, které zkysne bez přidání přísad. Sýr se za…

Fourme d´Ambert

FOURME D´AMNERT je sýr s vnitřní plísní určený ke krájení. Původ a historie Fourme d´Ambert je jedním z nejstarších francouzských sýrů, jeho původ najdeme ve francouzském regionu Auvegne, kde také nalezneme jeho dobovou rytinu ve středověké kapli La Chaume. Je velmi podobný sýru Fourme de Montbrison, oba jsou od roku 1972 chráněni značkou AOC. Vzhled, chuť, vůně… Fourme d´Ambert má tvar válečků o průměru 13 cm a výšce 20 cm. Váží zhruba 2…

Francouzská kuchyně

Kuchyně Francie začíná svoji historii ve středověku sbírkou receptů Le Viandier, kterou napsal šéfkuchař královského dvora Guillaume Tirel. V 17. století šéfkuchař Napoleona Marie-Antoine Carême začal nahrazovat ostřejší koření bylinkami a jemnějšími ingrediencemi a tím začíná období moderní francouzské kuchyně. Sýry, ryby a víno se postupně staly jejími nejdůležitějšími částmi na regionální a pak i národní úrovni. V moderních dějinách pak…

Francouzský salám

Saucisson - francouzský pojem pro všechny druhy fermentovaných krájitelných salámů. Jde o salámy s hrubší strukturou a výraznou chutí. K dostání jsou pod označením ušlechtilé fermentované salámy. Existují i varianty salámů s vlašskými ořechy nebo s lanýži.

Frankfurter Würstchen – vařený

Jedná se o nejznámější frankfurtský Brühwurst. Vyrobený je z jemně mletého vepřového a hovězího masa. Masová směs se plní do skopových střívek. Frankfurtský párek je mírně vyuzený, měří 15cm a široký je 2cm. Podává se ohřátý v horké vodě.

Fuet

Jedná se o trvanlivý, tenký fermentovaný salám pocházející ze Španělska. Má měkkou konzistenci a jemnou, nasládlou chuť. Salám se vyrábí s čerstvého vepřového masa a různého koření. Suší se vzduchem 2-4 týdny. Fuet se konzumuje s chlebem, olivami a červeným vínem.

Fuet – fermentovaný, sušený

Jedná se o tenký sušený salámek, vyrobený z vepřového masa a fermentovaného sádla. Fuet je ochucený solí a bílým pepřem, oslazený trochou cukru. Salám měří 35cm a široký je 3cm. Podává se obvykle spolu s aperitivem, nakrájený na tenké plátky.

Fusilli

Fusilli jsou těstoviny ve tvaru spirálek. Mohou být krátké - ty se používají např. na nákypy nebo dlouhé - jsou vhodné k omáčkám. Fusilli jsou samostatným druhem těstovin, rozšířeným po celém světě. Hodí se nejen k jednoduchým omáčkám, ale také k přípravě náročnějších pokrmů.

Fusilli Lunghi

Jedná se o dlouhé spirálové těstoviny.

počet položek na stránku

Nejhledanější

Nejsou zde žádné hledané položky.

 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist