Emanuele Ridi
Rodina | Ženatý/vdaná |
Něco o mě
Emanuele Ridi
Emanuele Ridi je dalším kuchařským expertem, známým z obrazovek našich luhů a hájů. Asi nejvíce se zapsal do našeho podvědomí prostřednictvím pořadů „S Italem v kuchyni“ a „Léto s Italem“.
Narodil se 9. Února 1974, ve znamení Vodnáře, v městečku Portoferraio na ostrově Elba, patřící do Toskánska. A jak to tak bývá, ke gastronomii měl blízko už od dětství. Jeho prarodiče vlastnili restauraci Da Emanuel, která byla kousek od břehu moře a rybí pokrmy patřily mezi hojně zhotovované. Emanuele sledoval dění v kuchyni velmi rád a vlastně nejen tam. Sám o sobě říká, že s nadšením sledoval kuchařské počínání i v kuchyni svých druhých prarodičů. Dokonce o sobě tvrdí, že tradiční dezert Tiramisu zvládal už v osmi letech! Inu, vliv rodiny je v Itálii velký a soudržnost rodiny se řadí do čela společenských hodnot. I to tedy může být důvodem pro to, aby Emanuele Ridi nazval svou pražskou restauraci v Bubenči stejně – Da Emanuel. Hned vedle také provozuje svůj obchod s italskými delikatesami
Do Česka, vlastně tehdy ještě do ČSFR, zavítal Emanuele Ridi společně se svým otcem v roce 1992. Měli zde společně založit a provozovat obchod s konfekcí, který v té době zažíval boom a čemuž mělo napomoci i Emanuelovo vzdělání v oblasti obchodu a ekonomie. Jedním z hlavních důvodů ale prý bylo, aby se vyhnul vojenské službě a nemusel si ostříhat vlasy.
Při pobytu u nás si všiml, že obliba italského jídla zde je veliká, ale jeho provedení absolutně neodpovídá kritériím pravé Itálie. Rozhodl se tedy, že vybuduje restauraci, kde by zúročil znalosti nabyté v dětství a své nadšení pro vaření.
Navíc se mu u nás velice líbilo. Obdivoval krásu žen, zachutnalo mu naše pivo, a tak se rozhodl, že zde zůstane natrvalo. Jeho rozhodnutí určitě podpořilo i to, že brzy potkává i svou osudovou lásku Janu, se kterou se později žení a zakládá rodinu, ze které vzejde jejich potomek, syn Giacomo.
Emanuele Ridi se tedy stává jakýmsi průkopníkem italské kuchyně v našich končinách a to ho pomaličku vytahuje ze stínu neznámých. Už po šesti letech, tedy v roce 1998, si ho poprvé všímají televizní média, když se objeví v populární televizní soutěži „Nikdo není dokonalý“ a o pár let později ve „Všechnopárty“.
Jeho otevřená povaha, sympatický vzhled a dozajista i zábavná forma jeho vyjadřování udělá na každého dojem. Samozřejmě, tyto vlastnosti jsou umocněny jeho hlavní předností, vášní pro rodnou gastronomii. Vše uvedené vyústí v jeho první show „S Italem v kuchyni“ v roce 2009. Pět sérií svědčí o oblíbenosti tohoto pořadu a tak, v roce 2012, následuje „Léto s Italem“, kde sledujeme cestu Emanuela Ridiho po rodné Itálii a společně s ním objevujeme pochoutky a delikatesy, které tato země nabízí.
Televizní pořady jsou jedna věc, ale kuchařky jsou kuchařky! Vždyť patří mezi nejprodávanější literární žánry všech dob!
Názvy jeho knih se odvozují od jeho pořadů, tedy S Italem v kuchyni I.-III., Léto s Italem, ale také mezi nimi nalezneme jednu přímo zaměřenou na těstoviny, s názvem Pasta e Basta.
Každý rub má svůj líc a není světla bez stínu! Ani život Emanuela Ridiho není prostý věcí nepříjemných. Onemocnění jeho manželky se stalo prubířským kamenem jejich vztahu a sám Emanuel Ridi přiznává, že manželskou krizi nezvládá s takovou bravurou, jako ovládá italské recepty. Kdos bez viny, hoď kamenem, říká se také. Proto přejme vše dobré a snad se s ním zase někdy na televizních obrazovkách sejdeme. Určitě nám má stále co sdělit a něco nového nás naučit!
Recepty
Podívejte se na recepty přidané uživatelem
Celkem položek: 135Červený aperitiv s červeným pomerančem - Neogroni
Omytý červený pomeranč osušíme, rozkrojíme na poloviny, odkrojíme z něj 2 plátky (bez zrníček). Do shaceru nalejeme 60ml sladkého vermutu, 60ml Campari a 60ml ginu. Poté aperitiv nalejeme do...
víceKoktejl ze šumivého vína a campari
Omytý červený pomeranč osušíme, přepúlíme ho, vyjmeme zrníčka a odkrojíme z něj 2 plátky. Granátové jablko omyjeme, přepůlíme a vydlabeme z něj přibližně 2 lžíce zrníček. Do shakeru nalijeme...
víceCorretto alla sambuca - espresso s kořeněným likérem
I doma si můžeme připravit italskou kávu "corretto alla sambuca" z espressa kávovaru: 7g pomleté kávy necháme protlačit čistou vodou o teplotě 90°C (tlak 8-10 barů). Hotové espreso obsahuje...
víceNeapolská směs fazolí a těstovin
Den předem namočené fazole vaříme v téže vodě asi 1 hodinu. Fazole mají být uvařené tzv. na skus, ne převařené. V kastrůlku rozehřejeme olivový olej a osmahneme na něm v dlani rozmáčknutý...
víceDomácí noky s omáčkou ze čtyř druhů sýrů
Moučné brambory uvaříme ve slupce, ještě teplé oloupeme a nastrouháme. Do brambor potom rozklepneme vejce, přidáme prosátou mouku a špetku soli. Rukama vypracujeme těsto a dokud se lepí,...
víceDomácí ravioli se špenátem a ricottou
Mouku vsypeme na vál, vyhloubíme důlek a rozklepneme do něj 4 celá vejce. Přilijeme olivový olej a přidáme sůl. Postupně vše rukama spojujeme v těsto a pokud je směs tuhá, přilijeme trochu...
víceTelecí po římsku
Telecí zadní maso nakrájíme na tenké plátky, lehce je naklepeme a osolíme. Na každý připravený řízek položíme plátek parmské šunky a asi dva lístky čerstvé šalvěje, které připevníme párátkem....
víceFotky
- Nejstarší
- Nejnovější
- Nejlépe hodnocené
Žádné zveřejněné fotografie
Kuchařky
Kuchařka - Emanuele Ridi
Hodnocení: Přidal:Emanuele RidiSympatický šéfkuchař Emanuele Ridi, známý především z televizních pořadů S Italem v kuchyni a Léto s Italem, žije v Praze a jeho restauraci Ristorante da Emanuel najdete v Praze v Dejvicích. Tato kuchařka obsahuje výběr z jeho receptů a tak si vynikající jídla můžete připravit i sami doma.
Kuchařka obsahuje 44 receptů