Grilovaná treska v sýrové omáčce - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Grilovaná treska v sýrové omáčce
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | spekarek |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (17%) |
ID receptu: | 24155 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
Grilovaná treska v sýrové omáčce [23561] | |
---|---|
2 ks | Cibule |
20 ml | Olej slunečnicový |
1 kávová lžička | Oregano sušené |
3 ks | Paprika červená |
1 g | Pepř černý mletý |
1 g | Sůl |
300 g | Sýr ovčí tvrdý - Pecorino |
800 g | Treska aljašská |
125 ml | Víno bílé |
Omáčka z rajčat se slaninou | |
200 g | Anglická slanina |
50 g | Celer bulvový |
2 stroužek | Česnek |
50 g | Cibule |
50 g | Máslo čerstvé |
500 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
50 g | Mrkev kořen |
1 g | Paprika mletá sladká |
1 g | Pepř černý mletý |
50 g | Pórek |
600 g | Protlak rajčatový |
500 g | Rajčata |
1 g | Sůl |
1 g | Tymián sušený |
50 ml | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 10g |
---|---|
Cholesterol | 61,6mg |
Draslík | 766,4mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 48,5mg |
Vitamín E | 1,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 9,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Olej slunečnicový, Oregano sušené, Paprika červená, Sůl, Treska aljašská, Víno bílé, Anglická slanina, Celer bulvový, Česnek, Cibule, Paprika mletá sladká, Rajčata, Sůl, Tymián sušený mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Pepř černý mletý, Sýr ovčí tvrdý - Pecorino, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Pórek, Protlak rajčatový, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Grilovaná treska v sýrové omáčce postup přípravy receptu:
1 | Naporcovanou tresku osolíme, opepříme a pokapeme citronem. Takto připravené porce ryby naskládáme na plech a vložíme do předem vyhřátého grilu. Tresku grilujeme z každé strany cca 10 minut. Během grilování ji několikrát potřeme olejem smíchaným se solí, pepřem a citronovou šťávou. |
2 | Na oleji opečeme na jemno posekanou cibulku. Jakmile zhnědne, přimícháme k ní očištěnou, na nudličky nakrájenou papriku. Vše podlijeme vínem a přivedeme k varu. Celou směs promícháme s ovčím sýrem. Až se sýr rozpustí, směs rozmixujeme a zahustíme omáčkou z rajčat se slaninou. (Omáčku z rajčat se slaninou připravíme podle receptu se stejnojmenným názvem, je uvedena níže). Nakonec dochutíme solí, pepřem a oregánem. |
3 | Grilovanou tresku poléváme sýrovou omáčkou. |
4 | Omáčka z rajčat se slaninou: na kostičky pokrájenou slaninu vložíme do hrnce a orestujeme. Jakmile pustí tuk, přisypeme k ní rajčata, zbavená slupek i zrníček. K rajčatům a slanině přimícháme na kostičky rozkrájenou mrkev, cibuli, celer a pórek. Vše promícháme a zahustíme rajčatovým protlakem. Celou směs zalijeme vývarem. Nakonec dochutíme česnekem a tymiánem. |
5 | Vaříme tak dlouho, dokud se přebytečná tekutina neodpaří. Jakmile v hrnci zůstane asi 1 litr zeleninové směsi, můžeme ji propasírovat přes síto. |
6 | Omáčku nakonec zahustíme jíškou, kterou připravíme následovně: do rozpuštěného másla postupně přidáváme mouku, mícháme tak dlouho, dokud jíška nezrůžoví. Hotovou jíšku promícháme s horkou omáčkou. Celou omáčku ještě chvíli povaříme, ochutíme pepřem, solí a mletou paprikou. |
Poznámka
Servírujeme teplé.