Chobotničky na portském víně - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 145 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Chobotničky na portském víně
Celkový čas: | 145 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 110 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 45076 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1 polévková lžíce | Celer - nať |
3 stroužek | Česnek |
1 kg | Chobotnice |
0,5 polévková lžíce | Citronová kůra |
2 ks | Citrony |
1,5 kávová lžička | Cukr krupice |
1,5 dl | Hovězí vývar základní |
3 polévková lžíce | Koriandr čerstvý |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce | Olej sezamový |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
450 g | Rajčata loupaná (konzervovaná) |
6 ks | Šalotka |
1,5 kávová lžička | Sůl |
1,5 dl | Víno portské |
3 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 45g |
---|---|
Cholesterol | 84,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 56,7mg |
Vitamín E | 2,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 15,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Chobotnice, Citronová kůra, Citrony, Cukr krupice, Hovězí vývar základní, Koriandr čerstvý, Olej sezamový, Rajčata loupaná (konzervovaná), Šalotka, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Celer - nať, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Víno portské mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Chobotničky na portském víně postup přípravy receptu:
1 | Mladé chobotničky očistíme, odkrojíme chapadla, vyjmeme vnitřnosti s váčkem barviva, odřízneme oči, zobák, odstraníme kůži a dobře je omyjeme pod tekoucí vodou. V hrnci přivedeme k varu asi 3 litry vody a chobotničky vaříme 15 minut. Pak je přes síto scedíme, promyjeme pod studenou vodou a necháme okapat. |
2 | Omyjeme koriandrovou a celerovou nať. Drobně bylinky pokrájíme, jen několik snítek koriandru odložíme na ozdobu. Očištěné šalotky s česnekem drobně pokrájíme. |
3 | V hrnci rozpálíme olej s máslem, na něm zpěníme šalotku s česnekem. Poté přidáme chobotničky a restujeme přibližně 3 minuty. Přilijeme víno, než se víno téměř vyvaří. |
4 | Přimícháme nakládaná konzervovaná rajčata, bylinky, nastrouhanou citronovou kůru, sůl, cukr, pepř a vše promícháme. Přilijeme 1,5 dl hovězího vývaru, hrnec zakryjeme a pomalu vaříme 90 minut. |
5 | Omyjeme a osušíme citrony, nakrájíme je na plátky. Chobotničky na talířích ozdobíme plátky citrónu, koriandrem a servírujeme. |
Poznámka
Sevírujeme teplé. K chobotničkám podáváme těstovinovou rýži - tarhoňu.