Malý bílý chléb z domácí pekárny - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Malý bílý chléb z domácí pekárny
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 5 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | urban.z |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (28%) |
ID receptu: | 46704 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
0,5 kávová lžička | Cukr krupice |
15 g | Droždí |
0,5 kávová lžička | Kmín drcený |
400 g | Mouka pšeničná hladká |
1 polévková lžíce | Ocet kvasný lihový |
1 kávová lžička | Sůl |
260 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 2g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 113,2mg |
Vláknina | 408,8mg |
Vitamín A | 11,1mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,1mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Droždí, Kmín drcený, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká, Ocet kvasný lihový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Malý bílý chléb z domácí pekárny postup přípravy receptu:
1 | Z domácí pekárny vyndáme pečicí formu. Do formy s nasazenými míchadly nalijeme vodu a ocet, na ni přisypeme mouku s kmínem, uprostřed uděláme malý důlek a do něj rozdrobíme čerstvé droždí. Do jednoho rohu formy nasypeme sůl, do protilehlého rohu cukr. |
2 | Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme základní program pro bochník o váze 0,5 kg a středně propečenou kůrku. |
3 | Po upečení přístroj vypneme, formu v rukavicích vyjmeme, chléb z ní opatrně vyklepneme, přikryjeme čistou a necháme ho pomalu vychladnout. |
4 | Kráječem na chleba ho můžeme krájet už krátce po upečení, pro krájení nožem by ale měl být studený. |
Poznámka
Doba pečení i název programu se můžou lišit podle typu domácí pekárny.
Tyto bílé chleby dělám asi nejčastěji. U tohoto receptu jsem ještě musela dosypat 50 g mouky, jelikož těsto bylo dost řídké. Ale to je jako kdy, vždy záleží jakou máme mouku. Některá je "žíznivá" a některá méně. Povrch bochníku jsem nijak před kynutím neupravovala, proto není bochník moc vzhledný. Výhoda domácí pekárny je ta, že můžete třeba pracovat na zahradě a jak se vrátíte, tak máte upečený chlebík