Japonská kuchyně
Japonská kuchyně je typická svým osobitým stylem a důrazem na harmonii chuti s podáváním pokrmů. Styl servírovaní a pečlivá příprava každého jídla dělá japonskou kuchyni jedinečnou a originální.
Kuchařská škola
Kuchyně Japonska je jednou z nejdravějších. Samotné vaření je ještě povýšeno o umění typického japonského servírování.
Nejpoužívanější suroviny
Základními ingrediencemi japonské kuchyně jsou: rýže, zelenina, ryby a mořské plody. Japonské pokrmy jsou často připravené z čerstvých ingrediencí s minimální tepelnou úpravou, často syrové, podávané studené nejčastěji s rýží. Jiné pokrmy se tepelně upravují, nejčastěji vařením, dušením či smažením. Koření se v japonské kuchyni nepoužívá. Místo koření se ochucuje pokrm ostrým japonským zeleným křenem wasabi, sójovou omáčkou a zázvorem. Velmi ceněný je glutamát sodný, způsobující chuť umami. Ta je pátou chutí, doplňující sladkou, slanou, hořkou a kyselou. Vše se konzumuje pomocí hůlek.
Typická japonská jídla
Suši
Suši je určitě nejznámější japonské jídlo rozšířené po celém světě. Suši je název pro malou porci rýže s kouskem syrové ryby, mořských plodů, někdy i zeleniny. K přípravě suši se nejčastěji používá syrové maso z tuňáka nebo lososa. Obvykle se k němu podává sójová omáčka, wasabi a nakládaný zázvor.
Druhy suši
- Nigiri suši - vytvarovaný váleček rýže, na kterém je položený plátek syrové ryby nebo mořských plodů popř. zeleniny a převázaný proužkem mořské řasy. Plátek ryby bývá občas zespodu pomazán křenem wasabi. Namáčí-li se v sójové omáčce, vždy plátkem ryby směrem do omáčky, aby rýže zůstala suchá.
- Maki suši - nejznámější forma suši. Do rýže a mořské řasy zabalený plátek ryby nebo zeleniny, srolováno do válečku a krájené na kolečka stejné šířky.
- Temaki suši - podobné jako maki suši, ale místo do válečku je baleno do tvaru malých kornoutů
Příprava
Na bambusovou podložku položíme řasu nori. Do spodní části, zhruba čtvrtiny, od levého kraje k pravém rozprostřeme vrstvu rýže. Na vrstvu rýže se nanese velmi tenká vrstvička pasty z křenu wasabi a na takto vzniklý polotovar se pak vkládá zelenina (okurka, mrkev), avokádo, na kousky nakrájený losos, míchaná vejce, nebo kaviár. Poté tvoříme válec a pevně jej utahujeme. Ostrým nožem z válce nařežeme jednotlivé válečky na 2,5 cm silná kolečka.
Sašimi
Sašimi je japonská delikatesa z krájených plátků syrových ryb a mořských plodů. Maso musí být absolutně čerstvé, často se zdobí do různých uměleckých tvarů, např. do růže. Namáčí se do sójové omáčky a wasabi. Servíruje se spolu s nakládaným zázvorem a na tenké nudličky nastrouhanou bílou ředkví. Pasta wasabi bývá servírována ve tvaru zeleného lístečku. Celkově je kladen velký důraz na kompozici.
Další typická japonská jídla
- Miso Širu - tradiční japonská polévka z vývaru, sójové nebo rýžové pasty Miso, nakrájené zeleniny a mořských řas.
- Udon - oblíbené nudle. Dělá se z nich například polévka z vývaru se sójovou omáčkou, rýžovým octem, to celé posypané čerstvou šalotkou.
- Teriyaki - grilované maso, marinované ve sladké sójové omáčce. Maso se dá použít jakékoli, obvykle z ryb, sépie nebo drůbeží a hovězí.
- Sukiyaki - dušené hovězí maso v zelenině se sójovou omáčkou. Pokrm se obvykle vaří přímo na stole. Někdy se přidávají i nudle, vejce a tofu.
- Okaju - rýžová kaše s vajíčkem, někdy s kousky ryb, cibulky.
- Fugu - ryba, jejíž vnitřnosti ryby jsou prudce jedovaté. Neodborná příprava ryby může způsobit smrt. Přípravu této ryby proto může provádět pouze k tomu licencovaný kuchař.
Tempura
Tempura je originální japonský způsob přípravy ryb, mořských plodů a zeleniny. Kousky ryb, mořské plody nebo zeleniny se před smažení obalí ve speciálním těstíčku, které musí být srudené až ledové. Chladné těsto se pak při smažení rychle zatáhne a nenasákne olejem. Hotové kousky se namáčí obvykle v omáčce z hustého vývaru, sójové omáčky a rýžového vína.
Japonské ingredience a jídla ve světě
S módní vlnou zahraniční kuchyně se k nám dostaly i suši bary, kde můžete japonské pokrmy ochutnat. Zároveň dorazily do našich obchodů i suroviny potřebné k přípravě suši a dalších japonských jídel - rýžový ocet, kvalitní japonská sójová omáčka, wasabi, řasy nori a rybí maso. V některých obchodech se dají sehnat i celé sety na přípravu suši, tj. balíček obsahující kromě nezbytných ingrediencí i bambusovou rohož na balení maki suši a nic už tedy nebrání k domácí výrobě suši a jiných lahůdek japonské kuchyně.