Jídelní hůlky
Čínská a japonská kuchyně je v současnosti poměrně rozšířená a tak jídelní hůlky – japonsky hashi – se v současnosti dají koupit nejen ve specializovaných internetových obchodech, ale i v mnoha prodejnách s kuchyňskými potřebami a hypermarketech.
Kuchařská škola
Japonské a čínské jídelní hůlky je nutné považovat za druh speciálního příboru.
Vyrábí se z dřeva, kostí i kovu, nejčastěji se ale používá kvalitní bambus. Cena nejlevnějších hůlek pro jednorázové použití je poměrně nízká, lakované jsou podstatně dražší.
Čínské a japonské jídelní hůlky mají odlišnou délku - čínské jsou většinou delší než japonské, které jsou také tenčí.
Tvar hůlek je ustálený a vychází z jejich dlouholetého používání
- spodní část je u čínských hůlek tenčí a kulatá, u japonských bývá i špičatá
- horní část je výrazně silnější než spodní, většinou má hranatý tvar
Technika používání hůlek je u čínských i japonských stejná - z hůlek se v prstech vytvoří „kleště“, kterými se jídlo vkládá do úst.
Správné používání jídelních hůlek
Ke konzumaci jídla hůlkami je potřeba pouze jedna ruka. Hůlky se většinou drží v pravé ruce, a to více na jejich konci než uprostřed. Silnější konce hůlek jsou u sebe.
- Spodní hůlka se nepohybuje a měla by být v úžlabí mezi palcem a ukazovákem. Opírá se o spodní část kloubu palce a ke kloubu silně přitlačuje prsteníčkem.
- Horní pohyblivá hůlka je mezi palcem a špičkou druhého a třetího prstu – drží se téměř stejně tužka. Pomocí horní hůlky, kterou se pohybuje, se přichytávají kousky jídla a vkládají se do úst.
- Jednotlivá sousta se odebírají shora a musí se vybrat ještě před vložením hůlek do misky - jídlo se hůlkami nepřebírá ani nemíchá, pouze se jimi uchycuje a přenáší do úst.
- Hůlky se do misky s jídlem ani do rýže nezapichují - je to velmi nezdvořilé, protože tímto způsobem se rýže obětuje zesnulým.
Použité hůlky se nikdy nepokládají na stůl. Na jejich odložení se používá chopsticks rest - různě tvarovaná podložka např. ze dřeva, kamene, skla a jiných materiálů, případně tzv. kobylka nebo misky. Odkládací podložky nebo nádoby jsou umístěny vždy nalevo od talíře a zabraňují ušpinění ubrusu nebo kutálení hůlek po stole.
Další zásady etikety při používání jídelních hůlek
- hůlkami se neťuká o nádobí, stůl ani o hůlky mezi sebou
- jídelní hůlky se neolizují
- hůlkami se neukazuje kolem sebe
- držení hůlek v pěsti je považováno za výhružné gesto.
- podle čínské etikety je velmi nezdvořilé ponechat v misce jídelní hůlky rozevřené do tvaru písmene "V", protože tento tvar se považuje za symbol smrti.
- překládání jídla jiným osobám vlastními hůlkami je naprosto zakázané - toto gesto je vyhrazeno pouze pozůstalým pro přenášení kostí po kremaci zemřelého.