Ořechy - nákup, druhy, skladování a využití
Ořechy by měly být součástí každodenní stravy člověka, denní porce je jedna až dvě hrsti. Nejhodnotnější jsou samozřejmě ořechy syrové, v kuchyni se ale používají různě upravené a také v podobě olejů.
Kuchařská škola
Ořechy obsahují mnoho zdraví prospěšných živin, vlákniny, bílkoviny a další prospěšné látky. Nejvíce stravitelné a výživné jsou ořechy několik hodin namočené, kdy se rozloží kyselina fytová a fotáty, které snižují vstřebatelnost minerálních látek. Pražením se snižuje obsah kvalitních tuků a antioxidantů.
V kuchyni se používají všechny známé ořechů, některé samozřejmě častěji.
Druhy ořechů
Nejvíce používané druhy ořechů v kuchyni
Méně používané druhy
Arašídy, kokosové ořechy, piniová semínka a jedlé kaštany jsou tzv. nepravé ořechy.
Konzumace ořechů
Ořechy je možné konzumovat
- syrové - předem namočené i nenamočené – velku i mleté nebo nasekané
- pražené
- vařené
Z některých druhů ořechů se také vyrábí olej a „ořechové máslo“ – na pastu rozmixované ořechy.
Možnosti přípravy a použití
Jednotlivé druhy ořechů mají různé složení, tvar, chuť i aroma a podle toho se také v studené i teplé kuchyni používají.
Jádra ořechů se krájí, sekají, drtí i melou, větší se také strouhají.
Celá, půlená nebo čtvrcená jádra se používají především na zdobení moučníků a dortů. Drcená, mletá nebo strouhaná jádra a jejich menší kousky se přidávají i do některých druhů těsta na různé pečivo.
Ořechy se nejvíce používají na
- přípravu sladkého i slaného pečiva
- výrobu sladkostí a sušenek a čokolád
- do zmrzlin, müsli a různých kaší
- do omáček, dresinků i do salátů
- do likérů a na ochucení kávy
Skladování ořechů
Ořechy je potřeba skladovat především v suchém a chladnějším prostředí.
Vlašské i lískové ořechy a případně i arašídy je nejlepší uskladnit ve skořápce. Vyloupaná jádra se uchovávají v neprodyšných vzduchotěsných obalech, ideálně v dobře uzavíratelných sklenicích.
Ostatní druhy ořechů - mandle, pistácie, pekanové a podobné u nás konzumované ořechy - se většinou prodávají již vyloupané. Na trhu jsou k dostání neustále a tak je není potřeba skladovat. Po otevření obalu by se měly co nejrychleji spotřebovat.