Struhadla a kráječe

Mnoho druhů surovin se dá nakrájet na malé kousky, ale tak jemně jako na struhadle, nebo tak přesně jako v kráječi, se to nikdy žádným nožem nemůže podařit. Struhadla a kráječe v žádné kuchyni prostě nemůžou chybět.

Kuchařská škola

Struhadla

Kuchyňská struhadla jsou nejčastěji vyrobena z tenkého nerezového plechu, případně i z plastů. Ostří u plastových typů ale nevydrží dlouho ostré a ani výsledný efekt po strouhání není takový, jako u struhadel kovových. I u nerezových struhadel je ale potřeba dobře vybírat. Struhadla vyrobená ze silnějšího materiálu se neprohýbají a břity u strouhacích otvorů vydrží déle ostré.   

Struhadla můžeme rozdělit na jednoúčelová a víceúčelová. První typ má všechny otvory s břity stejné. Víceúčelové struhadlo umožňuje hrubé i jemnější strouhání, mívá speciální části s břity na strouhání okurek a brambor, a také umožní okurky nebo jablka nastrouhat na kolečka, jiné suroviny na plátky. 

Obrázek

Struhadla mají několik základních tvarů, od kterých se pak odvíjí i jejich praktické použití.

  • Plochá obdélníková struhadla jsou rozdělená na dvě poloviny s rozdílným množstvím a velikostí strouhacích otvorů s břity. Uprostřed struhadla ještě většinou bývá příčná vystouplá čepel na krájení surovin na plátky.  Na obou kratších hranách struhadla je rukojeť, která slouží zároveň jako opěrka té části, která je při strouhání dole. V případě plochých struhadel se opravdu vyplatí vybírat výrobky ze silnějšího materiálu. Struhadla ze slabých nerezových plechu se prohýbají se a břity se brzy otupí.
  • Hranatá struhadla mají většinou obdélníkovou základnu, k dostání jsou ale i čtvercová. Směrem nahoru se zužují, na horních hranách je připevněné praktické držadlo.  Všechny strany mají od sebe rozdílné plochy a tak je možné suroviny najemno nebo nahrubo, další plochy jsou speciální na suché pečivo, okurky…a nechybí ani příčná čepel na krájení plátků nebo koleček. 
  • Atypická struhadla mají podobně jako hranatá několik od sebe odlišných ploch, umožňujících strouhání různých surovin v různém konečném výsledku. Vyrábějí se v podobě jehlanu, pyramidy, šestihranu a dalších atypických tvarech. Praktičnost a jejich využití je ale vzhledem k tvarům nižší , v mnoha případech se jedná víc o kuchyňské desénové doplňky než doopravdy užitečný nástroj pro přípravu surovin.  

U každého struhadla jsou nejdůležitější otvory s břity - jejich velikost, množství, ostrost i naklonění. Břity se v podstatě nedají znovu nabrousit, a tak je při výběru struhadla nutné věnovat pozornost především kvalitě materiálu, ze kterého je vyrobeno.

Kráječe

Kráječe mají různé konstrukce a způsoby krájení. Některé kráječe umožňují zpracovávat jen jednotlivé druhy potravin, jiné jsou universálnější.

Obrázek

  • Kuchyňské kráječe umožňují jednoduché krájení surovin na různě velké, ale vždy téměř stejné části. Suroviny je možné podle typu kráječe rozkrájet na kostičky, hranolky, plátky nebo kolečka. Krájí se na nich především zelenina a některé druhy ovoce, ale třeba i tvrdé sýry.
  • Multifunkční kráječe se v jejich moderní podobě většinou skládají ze základní plastové nebo skleněné ádoby, do které padá nakrájená surovina. Na ní je odnímatelná horní plastová část s posuvným kráječem, do kterého se zpracovávaná surovina vkládá.  Krájecí plochy jsou vyměnitelné, mají různá ostří a umožňují tak i různé výsledné podoby surovin po jejich nakrájení. Při nákupu multifunkčního kráječe je důležitá nejen kvalita zpracování a plastů, ale i jeho funkčnost. U některých typů se posuvné krájecí plochy vyměňují poměrně složitým způsobem a i jejich posun po horní části přístroje je problematický, protože například vypadávají z drážek. Jsou využitelné především pro krájení zeleniny, některého ovoce, sýrů ale i mnoha dalších surovin.
  • Kráječ na vejce - tzv. mandolína - je jednoduchý plastový výrobek, do kterého se vloží oloupané uvařené vejce a to se pak tlakem na sklopnou část s napnutými ocelovými strunami přesně rozkrojí na plátky nebo měsíčky. 
  • Kráječe na některé druhy ovoce - např. melouny nebo manga, fungují na podobném principu jako kráječe na vajíčka. Mají ale samozřejmě poněkud jiný vzhled - většinou se jedná o plastovový kruh, který má ocelovou strunu uvnitř napnutou tak, aby ovoce bylo nakrájeno na stejně velké kousky.   

Struhadla a kráječe kupujeme vyrobená z kvalitních materiálů. Nejen že jejich ostří má delší výdrž, ale i strouhání a další činnosti budou i fyzicky méně náročné.   

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.