Zdobení polévek
Na zdobení polévek se používají například přísady, které se připravují samotně a pak do hotové polévky přidávají. Vhodné jsou i různé zelené natě a bylinky. Většina ingrediencí, které vytváří estetický dojem, obohacuje polévky i chuťově.
Kuchařská škola
Polévky se před servírováním zdobí především zelenou natí, bylinkami nebo i kořením. Bylinky se přidávají buď nasekané, nebo jako snítka uprostřed talíře. Koření se sype z mlýnku. Použít se mohou i různé samostatně připravené zavářky – rýže, noky, těstoviny…
Ingredience na zdobení
K zdobení polévek se používá mnoho různých bylinek, koření i potravin.
- Bylinky - libeček, koriandr, pažitka, petržel, bazalka, kopr
- Koření – pepř, paprika, chilli
- Mléčné výrobky - sladká smetana, zakysaná smetana, crème fraîche
- Vejce - vaječná sedlina, vaječný svitek, zastřené vejce
- Knedlíčky – játrové, masové, sýrové
- Těstoviny – vlasové nudle, mušličky, písmenka, celestýnské nudle, fritátové nudle
- Uzeniny - pancetta, opečená slanina, šunka
- Sýry - grana padano, parmezán, eidam
- Zelenina - najemno nakrájené nudličky kořenové zeleniny, na kolečka nakrájený pórek, smažený hrášek
- Semínka - opražená dýňová, slunečnicová, sezamová, chia
- Pečivo - opečený chleba nebo jiné pečivo
- Oleje – slunečnicový, dýňový, macadamový
- Zavářka – kapání
Zdobení může být různé, například
- klasické nasypání sekaných bylinek nebo jiných ingrediencí na polévku
- kombinace aromatických vlastností v podobě výrazných chutí zakysané smetany, parmezánu, kopru a jiných ingrediencí
- decentní podtržení výrazné chuti například u rajské polévky přidáním snítky bazalky, nebo u chřestové doladění chuti ozdobením crème fraîche
Zdobení probíhá po nalití polévky do talíře nebo misky.
Použité ingredience by měly respektovat charakteristické vlastnosti polévky.