Zelenina - tepelné úpravy a saláty
Zelenina je zdravá a proto by také měla být do jídelníčku zařazována poměrně často. Z mnoha druhů zeleniny je možné připravovat saláty a přílohy, ale vařit i hlavní jídla.
Kuchařská škola
Mezi nejčastější studené zeleninové pokrmy patří především různé druhy salátů, zelenina se v nich často doplňuje o těstoviny i další suroviny. Při přípravě teplých pokrmů se zelenina vaří, dusí, smaží i griluje.
Ratatouille
Ratatouille – vyslovuje se „ratatuj“ – je tradiční francouzské zeleninové jídlo, které se připravuje především v okolí města Nice. Vaří se často i v Katalánsku, kde mu říkají xamfaina, a také na Malorce, kde je známé pod názvem tumbet.
Ratatouille se většinou servíruje jako příloha k masu, ale podává se i samostatně s pečivem. Občas se také používá jako náplň do palačinek.
Základními ingrediencemi raratouille jsou rajčata, česnek, cibule, papriky, cukety, lilek a koření – hlavně bazalka, majoránka a tymián. Při přípravě se ale mohou použít i různé další druhy zeleniny.
Ratatouille se může připravovat na dva způsoby. V prvním případě se všechny suroviny nakrájí, smíchají dohromady a tepelně upraví. Druhá možnost je na přípravu poněkud složitější. Část zeleniny se nakrájí na malé kostičky a pak se smíchá nebo navrství, z další části zeleniny – většinou rajčat, cibule a česneku – se s olejem připraví omáčka a vše se pak společně upeče. Správný způsob je ovšem takový, že se zelenina nakrájí na kolečka a pak se ve vrstvách skládá do pekáče a zapéká.
Podívejte se na video, jak oblíbené francouzské zeleninové jídlo ratatouille připravuje šéfkuchař Radek Šubrt.
Papriky s rozmarýnem a česnekem
Jednoduchý recept na vynikající papriky s rozmarýnem a česnekem
Špenátový salát
Chutný a zdravý salát ze špenátu.
Salát s fenyklem
Jedinečný fenyklový salát s poměrně jednoduchou a rychlou přípravou
Jedinečný žampionový salát
Připravte si vynikající žampionový salát podle videoreceptu šéfkuchaře Radka Šubrta