Americký čokoládový dort

80 min.

Ingredience

    • 175gramůMargarín
    • 90gramůČokoláda na vaření
    • 4mililitryVoda pitná
    • 300gramůCukr třtinový
    • 3kusyVejce slepičí
    • 300gramůMouka pšeničná hladká
    • 1,5lžičkySoda jedlá
    • 1,5lžičkyKypřicí prášek do pečiva
    • 1kusCukr vanilka
    • 150mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
  • Americká poleva
Počet porcí:
10

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
578 kcal
Bílkoviny
7 g
Tuky
18 g
Sacharidy
99 g
Vláknina
574 mg
Cukr
68 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Čokoládu s vodou za stálého míchání rozpustíme. Vychladíme. V míse ušleháme změklý tuk a cukr. Přidáme celá vejce a znovu šleháme.
  • 2
    Zašleháme i měkkou čokoládu. Smícháme mouku, jedlou sodu a prášek do pečiva. Vmícháme do základu s čokoládou. Když se všechno pravidelně promíchá, přidáme vanilkový cukr a zakysanou smetanu.
  • 3
    Směs rozdělíme do 3 koláčových forem. Pečeme asi 25 minut v troubě předehřáté na 190 °C, až směs nabude, je pružná a začíná se uvolňovat od formy.
  • 4
    Dorty vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout.
  • 5
    Připravíme americkou polevu: v žáruvzdorné nádobě smícháme všechny přísady. Nádobu dáme nad nádobu s horkou vodou a šleháme elektrickou metlou asi 12 minut, až je směs bílá, hustá a drží špičky.
  • 6
    Polovinu polevy použijeme na spojení tří vrstev, pak potřeme zbytkem polevy povrch i strany dortu. Vidličkou vytvarujeme na polevě špičky.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.