Americký čokoládový dort
80 min.
Ingredience
- 175gramůMargarín
- 90gramůČokoláda na vaření
- 4mililitryVoda pitná
- 300gramůCukr třtinový
- 3kusyVejce slepičí
- 300gramůMouka pšeničná hladká
- 1,5lžičkySoda jedlá
- 1,5lžičkyKypřicí prášek do pečiva
- 1kusCukr vanilka
- 150mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- Americká poleva
- 400gramůCukr krupice
- 2kusyVaječný bílek slepičí
- 4lžíceVoda pitná
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
578 kcal
Bílkoviny
7 g
Tuky
18 g
Sacharidy
99 g
Vláknina
574 mg
Cukr
68 g
Postup přípravy
- 1Čokoládu s vodou za stálého míchání rozpustíme. Vychladíme. V míse ušleháme změklý tuk a cukr. Přidáme celá vejce a znovu šleháme.
- 2Zašleháme i měkkou čokoládu. Smícháme mouku, jedlou sodu a prášek do pečiva. Vmícháme do základu s čokoládou. Když se všechno pravidelně promíchá, přidáme vanilkový cukr a zakysanou smetanu.
- 3Směs rozdělíme do 3 koláčových forem. Pečeme asi 25 minut v troubě předehřáté na 190 °C, až směs nabude, je pružná a začíná se uvolňovat od formy.
- 4Dorty vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout.
- 5Připravíme americkou polevu: v žáruvzdorné nádobě smícháme všechny přísady. Nádobu dáme nad nádobu s horkou vodou a šleháme elektrickou metlou asi 12 minut, až je směs bílá, hustá a drží špičky.
- 6Polovinu polevy použijeme na spojení tří vrstev, pak potřeme zbytkem polevy povrch i strany dortu. Vidličkou vytvarujeme na polevě špičky.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.