Americký koláč s ořechy
85 min.
Ingredience
- 2lžíceSirup javorový
- 100gramůOřechy pekanové
- druhé těsto
- 170gramůCukr třtinový
- 2lžíceMouka polohrubá
- 3kusyVejce slepičí
- 340gramůSirup cukrový
- 30gramůMáslo čerstvé
- 1kusCukr vanilka
- 100gramůOřechy vlašské
- první těsto
- 140gramůMouka pšeničná hladká
- 1špetkaSůl
- 120gramůHera
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 1lžíceCitronová šťáva
- 2lžíceMinerální voda perlivá
Počet porcí:
5Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
805 kcal
Bílkoviny
13 g
Tuky
56 g
Sacharidy
69 g
Vláknina
3 g
Cukr
39 g
Postup přípravy
- 1Do větší mísy prosejeme 140 g hladké mouky s špetkou soli. 120 g Hery nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici si vyšleháme žloutek s 1 lžicí citronové šťávy a s 2 lžícemi minerální vody.
- 2Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Pak ho důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
- 3Nastříháme si pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 - 5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm).
- 4Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu. Okraje ozdobně přitiskneme vidličkou o okraje plechu a dáme do chladničky.
- 5Mezitím si v míse promícháme třtinový cukr s 2 lžícemi polohrubé mouky, přidáme 3 vejce, cukrový sirup, 30 g rozpuštěného vychladlého másla, 1 sáček vanilkového cukru a 100 g vlašských ořechů. Vše dobře promícháme a toto těsto naneseme na připravené vychlazené těsto. Po celé ploše ozdobně rozložíme 100 g pekanových ořechů.
- 6Pečeme 10 minut v předehřáté troubě na 220°C, pak zmírníme teplotu na 160°C a pečeme 35-45 minut.
- 7Vychladlý koláč nakrájíme, pokapeme javorovým sirupem (2 lžíce) a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.