Americký koláč s ořechy

85 min.

Ingredience

Počet porcí:
5

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
805 kcal
Bílkoviny
13 g
Tuky
56 g
Sacharidy
69 g
Vláknina
3 g
Cukr
39 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Do větší mísy prosejeme 140 g hladké mouky s špetkou soli. 120 g Hery nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici si vyšleháme žloutek s 1 lžicí citronové šťávy a s 2 lžícemi minerální vody.
  • 2
    Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Pak ho důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
  • 3
    Nastříháme si pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 - 5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm).
  • 4
    Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu. Okraje ozdobně přitiskneme vidličkou o okraje plechu a dáme do chladničky.
  • 5
    Mezitím si v míse promícháme třtinový cukr s 2 lžícemi polohrubé mouky, přidáme 3 vejce, cukrový sirup, 30 g rozpuštěného vychladlého másla, 1 sáček vanilkového cukru a 100 g vlašských ořechů. Vše dobře promícháme a toto těsto naneseme na připravené vychlazené těsto. Po celé ploše ozdobně rozložíme 100 g pekanových ořechů.
  • 6
    Pečeme 10 minut v předehřáté troubě na 220°C, pak zmírníme teplotu na 160°C a pečeme 35-45 minut.
  • 7
    Vychladlý koláč nakrájíme, pokapeme javorovým sirupem (2 lžíce) a podáváme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.