Bábovka mramorová
80 min.
Ingredience
- Na plech
- 1lžíceTuk
- 4lžíceStrouhanka
- Na polevu
- 4lžíceMáslo čerstvé
- 1lžíceCukr moučkový
- Na těsto
- 1kilogramMouka polohrubá
- 1gramCukr moučkový
- 1kusCukr vanilka
- 4gramyMáslo čerstvé
- 4lžíceOřechy lískové
- 6kusůVejce slepičí
- 2lžíceKakao
- 4lžíceCukr krupice
- 3lžíceMléko polotučné
- 5lžicVoda pitná
- 60gramůČokoláda hořká
- 1baleníDroždí sušené
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
706 kcal
Bílkoviny
21 g
Tuky
21 g
Sacharidy
111 g
Vláknina
5 g
Cukr
10 g
Postup přípravy
- 1Do misky nasypeme mouku a promícháme ji se sušeným droždím. Přidáme všechny další suroviny podle soupisu v receptu a kuchyňským robotem s hnětacími metlami hněteme minimálně pět minut. Začínáme na nejnižší rychlosti robotu a postupně ji zvyšujeme. Pak těsto v míse přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě asi hodinu.
- 2Jakmile je těsto dostatečně vykynuté, znovu ho prohněteme, teď už stačí ručně, aby bylo pružné a hladké.
- 3Připravíme si formu na bábovku, kterou vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Dvě třetiny těsta vložíme do formy. Zbylou třetinu těsta necháme v míse a přidáme k ní kakaový prášek, cukr, rozpuštěnou hořkou čokoládu a mléko. Dobře promícháme. Hotové těsto vlijeme do formy a vidličkou lehce propichujeme, čímž docílíme mramorování.
- 4Znovu těsto odložíme na teplé místo a přikryté utěrkou necháme 45 minut kynout. Až nabude asi o jednu třetinu, je správně vykynuté. Mezitím si předehřejeme troubu na 190 °C. Bábovku vložíme do trouby a pečeme 50 minut.
- 5Nakonec hotovou bábovku vyklopíme z formy, potíráme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.