Bábovka s mandlemi a oříšky
80 min.
Ingredience
- 4kusyVaječný žloutek slepičí
- 4kusyVaječný bílek slepičí
- 1špetkaSůl
- 30gramůMáslo čerstvé
- 180gramůCukr krupice
- 5lžicSirup Golden
- 1lžičkaKypřicí prášek do pečiva
- 50gramůMandle mleté
- 100gramůOřechy lískové
- 100gramůČokoláda hořká
- 200gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 1lžičkaTresť vanilková
- Na polevu
- 100gramůČokoláda 70% kakao
- Na vysypání
- 30gramůMáslo čerstvé
- 2lžíceMouka pšeničná hrubá
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
741 kcal
Bílkoviny
16 g
Tuky
41 g
Sacharidy
80 g
Vláknina
5 g
Cukr
38 g
Postup přípravy
- 1Troubu předehřejeme na 165 °C, formu vymažeme máslem a vysypeme moukou.
- 2Rozinky namočíme do rumu. Čokoládu do těsta nasekáme nahrubo, mandle umeleme, oříšky nasekáme. Bílky se solí ušleháme do pevného sněhu. Mouku promícháme s kypřicím práškem, mandlemi, oříšky a čokoládou.
- 3V míse utřeme změklé máslo s cukrem do pěny, vmícháme žloutky a alespoň 10 minut šleháme. Poté vmícháme sirup, vanilkový extrakt, okapané rozinky a směs mouky. Na závěr lehce vmícháme sníh z bílků.
- 4Těsto vlijeme do připravené formy a v předehřáté troubě pečme 60 minut. Zda je upečená poznáme tak, že vpíchneme špejli do těsta. Pokud se nelepí, je bábovka upečená.
- 5Upečenou bábovku necháme mírně zchladnout, poté ji opatrně vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout.
- 6V mezičase rozpustíme, nejlépe ve vodní lázni, čokoládu na polevu a vychladlou bábovku jí přelijeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.