Bábovka s polevou z instantní kávy

105 min.
Evropa

Ingredience

Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
1261 kcal
Bílkoviny
14 g
Tuky
51 g
Sacharidy
191 g
Vláknina
2 g
Cukr
152 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Formu na bábovku vymažeme máslem, vysypeme hrubou moukou.
  • 2
    Troubu předehřejeme na 170 °C.
  • 3
    Žloutky oddělíme od bílků.
  • 4
    V míse smícháme prosátou mouku s práškem do pečiva, solí a s 225 g cukru. Ve směsi uděláme důlek, do něj vlijeme olej, žloutky, vodu, přidáme esenci, strouhanou citronovou kůru a metlou vyšleháme hladké těsto.
  • 5
    V další míse z bílků našleháme mixerem tuhý sníh a přidáme kysanou smetanu, 120 g cukru a znovu vyšleháme pevný sníh. Do něj opatrně "zabalíme" moučnou směs.
  • 6
    Těsto vlijeme do připravené formy a pečeme zhruba 1 hodinu. Do bábovky vpíchneme špejli, pokud se těsto nelepí, je bábovka hotová. Hned po upečení nasaíme bábovku na hrdlo láhve, případně velkého kovového trychtýře a necháme vychladnout. Poté přeneseme na servírovací mísu či talíř.
  • 7
    V mezičase, než bábovka vychladne, připravíme krém.
  • 8
    Instantní kávu smícháme se 4 lžícemi horké vody a necháme zchladnout.
  • 9
    Šlehačem ušleháme 575 g cukru s máslem, přidáme vychladlou kávu a vyšleháme hladký krém.
  • 10
    Bábovku zdobíme krémem pomocí širokého nože nebo stěrky.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.