Bábovka s polevou z instantní kávy
105 min.
Ingredience
- 925gramůCukr moučkový
- 2lžíceMouka pšeničná hrubá
- 1lžíceKypřicí prášek do pečiva
- 1špetkaSůl
- 125mililitrůOlej slunečnicový
- 2lžičkyTresť vanilková
- 2lžičkyCitronová kůra
- 1lžičkaZakysaná smetana
- 165gramůMáslo čerstvé
- 4lžičkyKáva instantní
- 4lžíceVoda pitná
- 7kusůVejce slepičí
- 285gramůMouka pšeničná hladká T 650
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1261 kcal
Bílkoviny
14 g
Tuky
51 g
Sacharidy
191 g
Vláknina
2 g
Cukr
152 g
Postup přípravy
- 1Formu na bábovku vymažeme máslem, vysypeme hrubou moukou.
- 2Troubu předehřejeme na 170 °C.
- 3Žloutky oddělíme od bílků.
- 4V míse smícháme prosátou mouku s práškem do pečiva, solí a s 225 g cukru. Ve směsi uděláme důlek, do něj vlijeme olej, žloutky, vodu, přidáme esenci, strouhanou citronovou kůru a metlou vyšleháme hladké těsto.
- 5V další míse z bílků našleháme mixerem tuhý sníh a přidáme kysanou smetanu, 120 g cukru a znovu vyšleháme pevný sníh. Do něj opatrně "zabalíme" moučnou směs.
- 6Těsto vlijeme do připravené formy a pečeme zhruba 1 hodinu. Do bábovky vpíchneme špejli, pokud se těsto nelepí, je bábovka hotová. Hned po upečení nasaíme bábovku na hrdlo láhve, případně velkého kovového trychtýře a necháme vychladnout. Poté přeneseme na servírovací mísu či talíř.
- 7V mezičase, než bábovka vychladne, připravíme krém.
- 8Instantní kávu smícháme se 4 lžícemi horké vody a necháme zchladnout.
- 9Šlehačem ušleháme 575 g cukru s máslem, přidáme vychladlou kávu a vyšleháme hladký krém.
- 10Bábovku zdobíme krémem pomocí širokého nože nebo stěrky.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.