Báječný čokoládový dort
75 min.
Ingredience
- 225gramůCukr moučkový
- 2lžíceMouka pšeničná hrubá
- 115gramůMáslo čerstvé
- 55gramůKakao - prášek
- 1lžičkaKypřicí prášek do pečiva
- 1špetkaSůl
- 2lžičkyTresť vanilková
- 225gramůČokoláda na vaření
- 3kusyVaječný žloutek slepičí
- 3kusyVaječný bílek slepičí
- 6kusůVejce slepičí
- 115gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 250mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
846 kcal
Bílkoviny
19 g
Tuky
52 g
Sacharidy
82 g
Vláknina
6 g
Cukr
38 g
Postup přípravy
- 1Troubu předehřejeme na 180 °C.
- 2Tři menší dortové formy vyložíme pečicím papírem, vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
- 3Do mísy prosejeme mouku s kypřícím práškem, solí a kakaem.
- 4V rendlíku rozpustíme máslo a sebereme z něj pěnu.
- 5Ve vodní lázni mixujeme asi deset minut vejce s cukrem a vanilkou do husté pěny. Poté přimícháme mouku a rozpuštěné máslo.
- 6Hotové těsto vlijeme rovnoměrně do připravených forem a pečeme zhruba půl hodiny, až se těsto odděluje od stěn formy.
- 7Upečené korpusy necháme asi pět minut chladnout ve formách, poté vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout.
- 8K přípravě krému rozpustíme ve vodní lázni čokoládu a odstavíme. Poté vmícháme změklé máslo a žloutky.
- 9Smetanu vyšleháme do pevné pěny.
- 10Bílky vyšleháme do tuhého sněhu, postupně přidáme cukr a znovu vyšleháme.
- 11Ušlehanou šlehačku vmícháme do čokolády a opatrně "zabalíme" sníh z bílků. Krém necháme v chladničce alespoň půl hodiny vychladit.
- 12Krémem spojíme korpusy a potřeme celý dort.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.