Báječný piškotový dort s jahodami
45 min.
Ingredience
- Krém
- 220gramůMáslo čerstvé
- 100mililitrůRum
- 280gramůMandle
- 450mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 220gramůCukr moučkový
- 0,5lžičkaLikér mandlový - Amaretto
- 1,1kilogramyJahody zahradní
- 200mililitrůVoda pitná
- 100mililitrůRum
- 250gramůPiškoty cukrářské
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
795 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
59 g
Sacharidy
48 g
Vláknina
7 g
Cukr
35 g
Postup přípravy
- 1Loupané mandle pomeleme. Očištěné a omyté čerstvé jahody necháme okapat, pak je poklademe na čistou utěrku, aby oschly.
- 2Připravíme krém: v míse vyšleháme měkké pokrájené máslo s moučkovým cukrem do pěny. Přimícháme rum a mandlový likér. Směs stále šleháme, až bude znovu nadýchaná. Smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku. Do krému zapracujeme pomleté mandle a nakonec tuhou šlehačku.
- 3Do hlubší misky nalejeme 200ml vody a 85ml rumu. Rozmícháme a do této "rumové vody" budeme namáčet dlouhé cukrářské piškoty, kterými vyložíme dno i boky dortové formy - k bokům formy budeme pokládat piškoty na výšku. Připravený krém si rozdělíme na 3 díly. Jahody rozdělíme na 2 díly. 1 díl jahod necháme v celku, ty si necháme až nakonec - budeme jimi zdobit povrch dortu. Druhý díl jahod pokrájíme na poloviny, nebo silnější plátky a znovu je rozdělíme na 2 díly. Piškoty na dně formy pokryjeme jednou vrstvou krému, na něj poklademe plátky jahod, které zakryjeme piškotami. Tento postup opakujeme. Když jsme nanesli poslední, třetí vrstvu krému, kterou jsme pokryli piškoty, dáme dort do lednice asi na 2 hodiny ztuhnout.
- 4Dort před servírováním ozdobíme jahodami, opatrně uvolníme a odstraníme kovovou formu - bok. Místo formy piškoty ozdobně stáhneme stuhou (dort bude krásně držet) a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.