Banánové polévané koblihy
43 min.
Ingredience
- Na pomoučený vál
- 4lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- Na smažení
- Poleva
- 1kusBanány
- 3lžíceCitrónová šťáva
- 3lžíceVoda pitná
- 300gramůCukr moučkový
- Těsto
- 1kusBanány
- 2lžičkySoda jedlá
- 2lžičkyKypřící prášek do pečiva
- 1špetkaMuškátový oříšek
- 1špetkaSůl
- 1špetkaSkořice mletá
- 2kusyVejce slepičí
- 50gramůMed včelí
- 50gramůZakysaná smetana
- 4gramyMouka pšeničná hladká T 650
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
524 kcal
Bílkoviny
3 g
Tuky
34 g
Sacharidy
55 g
Vláknina
1 g
Cukr
48 g
Postup přípravy
- 1Nejdříve nasušíme 3 oloupané banány: troubu předehřejeme na 120°C, plátky banánů poklademe na plech, dáme je do trouby a budeme je sušit přibližně 2 hodiny. Po vychladnutí je nakrájíme na malé kostičky.
- 2Do mísy prosejeme hladkou mouku s jedlou sodou, kypřícím práškem do pečiva, špetkou skořice, muškátového oříšku a soli. Sypkou směs promícháme. V druhé míse vyšleháme vejce s medem, zakysanou smetanou, nakonec přimícháme 2 usušené banány. Do této medové směsi postupně budeme zašlehávat (nejlépe ručním, elektrickým šlehačem) připravenou mouku. Dobře prošlehané těsto zakryjeme a dáme ho na 2 hodiny do lednice odpočinout. Poté těsto vyklopíme na pomoučený vál, zvrchu ho též zlehka posypeme moukou a zlehka vyválíme na placku silnou asi 1.5-2 cm. formičkou z těsta vykrojíme kolečka o průměru přibližně 7cm, středy koblihů vykrojíme malou formičkou o průměru asi 3-4cm.
- 3V hluboké, ale menší pánvi rozpálíme olej, ve kterém koblihy smažíme z každé strany po 2 minutách do zlatova až zlatohněda - o pánve by se měly vejít naráz 4 koblihy. Usmažené koblihy poklademe na papírovou utěrku, aby okapaly z přebytečného oleje, po chvilce je otočíme na druhou papírovou utěrku.
- 4Připravíme si polevu: v misce vymícháme prosátých 300g moučkového cukru s 3 lžícemi horké vody a 3 lžícemi citrónové šťávy. Jednu stranu vychladlých koblihů zamočíme do polevy, poklademe je na plech vyložený pečícíme papírem a než poleva úplně uschne, posypeme je pokrájeným usušeným banánem.
- 5Poklademe je na mísu a servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.