Banánový cheesecake ( se zmrzlinou )
130 min.
Ingredience
- 1,5kusyCitrony
- 55gramůCukr muscovado
- 1kusVejce slepičí
- 55gramůMáslo čerstvé
- 75gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 4lžičkySkořice mletá
- 30gramůHrozinky
- 4plátkyŽelatina bílá plátky
- 170gramůMascarpone
- 200gramůCukr krupice
- 410mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 100mililitrůRum
- 0,25lžičkaKypřicí prášek do pečiva
- 4kusyBanány
- 0,25lžičkaPotravinářská barva
- 30gramůOřechy vlašské
- 200gramůSýr krémový
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
569 kcal
Bílkoviny
6 g
Tuky
34 g
Sacharidy
57 g
Vláknina
4 g
Cukr
37 g
Postup přípravy
- 1Předehřejeme troubu na 180 °C.
- 2Připravíme si základní vrstvu. Dva malé banány spolu s citronovou šťávou z půlky citronu rozmixujeme, nebo rozmačkáme vidličkou na hladké pyré. 55 gramů změklého másla a 55 gramů tmavého cukru muscovado utřeme ve velké míse do pěny. Přidáme jedno vejce a ještě chvíli třeme. Na vzniklou pěnu prosejeme mouku a čtvrt lžičky kypřicího prášku, přidáme banánové pyré, lžičku mleté skořice, kousky vlašských ořechů a rozinky, vše důkladně zpracujeme. Hotovou základní směs upravíme do otevírací dortové formy o průměru 23 cm, kterou jsme nejprve vytřeli tukem a vyložili pečicím papírem. Formu vložíme do předehřáté trouby a pečeme dozlatova 15 - 20 minut ( správně upečené těsto by mělo být při zmáčknutí uprostřed pružné ). Formu vyndáme z trouby a necháme vychladnout.
- 3Pokračujeme přípravou náplňe. Přelijeme 4 plátky želatiny vodou a necháme je změknout. Do mísy vložíme smetanový sýr, mascarpone a 100 gramů krupicového cukru, dohladka prošleháme. Rozmixujeme, nebo vidličkou rozmačkáme dva malé banány a citronovou šťávu z jednoho citronu a vešleháme do hmoty se smetanovým sýrem. Smetanu ke šlehání se dvěma lžičkami skořice dáme do žáruvzdorné misky, kterou postavíme na rendlík s mírně vroucí vodou. Ohřejeme. Vymačkáme tekutinu z plátků želatiny a rozpustíme je v zahřáté smetaně se skořicí. Přecedíme, abychom odstranili všechny kousky želatiny, která se nerozpustila a vmícháme do krému ze smetanového sýra. Zakapeme několika kapkami žlutého potravinářského barviva a hotovou náplň upravíme na vychladlý základ v dortové formě. Formou jemně poklepeme, aby se utvořila rovnoměrně vysoká vrstva náplně. Cheesecake dáme do chladničky a necháme ztuhnout přes noc, minimálně ale alespoň 3 hodiny.
- 4Poslední fází je příprava rumové omáčky na pokapání dezertu. 100 gramů másla, 100 gramů krupicového cukru a lžičku mleté skořice za stálého míchání zahříváme v rendlíku, dokud se cukr nerozpustí. Přidáme 160 ml smetany ke šlehání a povaříme několik minut. Rendlík odstavíme a vmícháme rum. Necháme vychladnout.
- 5Cheesecake podáváme pokapaný rumovou omáčkou a posypaný bílou čokoládou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.